2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Specificaties uitgelegd

De router installeren is een fluitje van een cent, met behulp van de installatie wizard die te benaderen is via de software van de router. Aan de ervaren gebruikers is ook gedacht zo kun je vrijwel alles ook nog eens handmatig instellen. Nadeel is wel dat er geen Nederlands GUI (graphical user interface) instelling in de router staat. Opzichzelfstaand natuurlijk geen probleem als je een aardig woordje Engels spreekt.


Een korte duidelijke wizard loodst je door de installatie

WEP

De meeste simpele beveiliging is WEP.
WEP is voor serieuze databeveiliging onvoldoende. Doordat er bij het ontwerp fouten zijn gemaakt kan een ervaren netwerkspecialist binnen no-time de beveiliging omzeilen. Daarnaast gaat WEP het meest inefficiënt om met data stromen waardoor de snelheid binnen je netwerk ernstig naar beneden daalt. Deze draadloze technologie is dan ook alleen interessant voor thuisgebruik.

WPA/WPA2

WPA en WPA2 zijn de opvolgers van WEP welke in korte tijd werd ontwikkeld nadat duidelijk werd dat WEP niet deugde. Sleutels die gebruikt worden kunnen via PSK (pre shared keys) of TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) ingevoerd worden. Bij de eerste moet de gebruiker zelf zijn of haar sleutels invoeren. De tweede methode zal automatisch de sleutels wisselen en aanpassen waardoor het nog moeilijker wordt de verbinding te kraken.
De router beschikt dus over 802.1X authenticatie (voor ervaren lezers)

MAC filtering

MAC staat voor "Media Access Control" en wordt ook wel hardware-adres genoemd. Het zorgt ervoor dat apparaten in een ethernet-netwerk met elkaar kunnen communiceren. Vrijwel ieder netwerkapparaat heeft een vast, door de fabrikant bepaald MAC-adres(hexadecimale code). Door de router uit te voeren met een filter kan hij alleen apparaten toelaten die geregistreerd zijn. Wanneer er dus een onbekende pc contact probeert te maken zal hem de toegang tot het netwerk worden ontzegd.

WPS

Wi-Fi protected setup is een standaard voor het eenvoudig beveiligen van een draadloos netwerk. Het idee erachter is dat access-points en netwerkkaarten zonder tussenkomst van de gebruiker automatisch een beveiliging overeenkomen. WPS kan bij de meeste routers (evenals deze Sitecom) worden geactiveerd door middel van een enkele druk op een toets.


Bridge mode[/sub]

Het uitbreiden van de router met behulp van accespoint is geen probleem met de router, ook dit wordt ondersteund. Bovendien zou de Sitecom ook kunnen fungeren als een bridge om net dat beetje extra bereik te creëren dat ook de overburen kunnen internetten op jouw verbinding.