2min

Tags in dit artikel

, ,

Functies

X-RAID2


Dan naar mogelijkheden van de NAS, want daar draait het uiteindelijk allemaal om natuurlijk. Laat ik beginnen met de verschillende RAID-mogelijkheden. Uiteraard heb je standaard RAID0, 1 ,5 en RAID6. Helaas geldt voor RAID’s dat het overzetten van data bij het toevoegen van een nieuwe schijf traag gaat en daardoor lang duurt. Netgear heeft hier iets op gevonden, in de vorm van X-RAID2.


Deze vorm van RAID, waar Netgear momenteel een patentaanvraag voor heeft lopen, stelt gebruikers in staat om in een oogwenk een nieuwe schijf aan de RAID-configuratie toe te voegen, zonder dat alles opnieuw geformatteerd moet worden.

Gebruikers en protocollen


Het voordeel van een NAS is, dat je gemakkelijk veel opslagruimte kunt creëren voor meerdere gebruikers. Vaak is het echter zo, dat niet alle gebruikers evenveel rechten hebben, of misschien maar een beperkte hoeveel data kwijt mogen. De ReadyNAS ondersteunt dit ook. Elke gebruiker kan aan verschillende groepen worden verbonden, waardoor je eenvoudig de rechten meerdere gebruikers kunt wijzigen. Gebruikers kunnen op verschillende manieren een verbinding met de NAS tot stand brengen. Dit kan via:
  • CIFS: Common Internet File System;
  • SMB: Samba, vooral voor Mac OS X;
  • NFS: Network File System, voor Unix en Linux;
  • AFP: Apple Filing Protocol, verbeterde ondersteuning voor lange bestandsnamen en karakters;
  • FTP: File Transfer Protocol, veel gebruikt voor normale up- en downloads;
  • HTTP/S: Hypertext Transfer Protocol, wanneer ingesteld kun je inloggen via een web-browser;
  • RSync: Populair Incremental back-up protocol van Unix en Linux.
Daarnaast is het uiteraard mogelijk om de NAS te configureren voor een werkgroep of een domein. Het nadeel van een domein is dat je geen quota meer in kunt stellen per gebruiker.

Ieder zijn map


Om ervoor te zorgen dat elke gebruiker kan worden voorzien in zijn/haar behoefte, heeft de ReadyNAS de mogelijkheid om per map in te stellen via welke protocollen er een verbinding kan worden gemaakt. Als extra toevoeging heeft Netgear een optie toegevoegd waarmee je kunt instellen dat verwijderde bestanden niet direct van de aardbodem verdwenen zijn, maar bijvoorbeeld nog tien dagen in een Recycle Bin map terecht komen, in de root van de gedeelde map. Aan deze Recycle Bin is een maximale grootte toe te wijzen.

Add-ons


Als je vind dat de ReadyNAS standaard nog niet aan jouw eisen voldoet, dan kun je de mogelijkheden uitbreiden met behulp van add-ons. Deze variëren van een foto-viewer tot een volledige Bittorrent-downloadcliënt. Maar er is ook een community die voor third-party-add-ons zorgt, zoals bijvoorbeeld een TwonkyMedia of Drupal applicatie.