2min

Tags in dit artikel

De netbook-geschiedenis

De Asus EEE-pc vormde mijn eerste introductie met de nieuwe ‘netbooks;. Een kleine, echt draagbare mini-computer. Velen zien Asus als eerste producent van netbooks, maar toch was Psion als eerste met de Psion Netbook. Wel kunnen we veilig stellen dat Asus echt de doorbraak forceerde van dit genre computers.

De eerste exemplaren van Asus blonken niet echt uit van brute kracht. De instap-modellen waren voorzien van een onderklokte Intel Celeron-processor met een scherm van slechts zeven inches en een kleine SSD-schijf. Bovendien waren deze instappers voorzien van een Linux-distributie, genaamd Xandros.



Leuk om mee te beginnen, maar zeker niet bijzonder. Zeker voor de wat gevorderde gebruiker biedt Xandrios weinig mogelijkheden. Gelukkig kwamen al snel de Windows-varianten op de markt. Maar ook de grote fabrikanten zoals HP en Dell, vooral succesvol op de zakelijke markt, zagen een markt in de kleine laptopjes en introduceerden al snel enkele modellen. HP bestormde in eerste instantie de markt met de mini-note 2133, met diverse uitvoeringen qua geheugengroottes en een VIA C7-processor met kloksnelheden variërend tussen de 1.0 en 1.6 Ghz.

Met de introductie van het Atom-platform door Intel, speciaal geschikt voor deze netbooks vanwege het lage stroomverbruik kon een nieuw model van HP niet ontbreken. Omdat ik een beetje was uitgekeken op het karige Asus-model wat in mijn bezit was besloot ik deze te verkopen en mijn aandacht te verleggen naar een model van HP, de 2140. De keus voor HP was simpel, het is mijn favoriete hardware-producent