3min

Installatie

Installatie


We moeten de koeler natuurlijk ook testen. We maken gebruik van het volgende testsysteem: [tr class=odd] [/tr] [/tr]
Gebruikte hardware
Processor Intel C2D E7300, VID = 1,1625V, Batch = Q826A494
Moederbord ASUS P5Q
Geheugen 2GB GEIL Ultra Cl4 800 MHz
Videokaart PNY 9600GT OC XLR
Voeding Coolermaster M520
Behuizing Coolermaster CM690
Airflow Intake: 2 x 120 mm
Outtake: 2 x 120 mm


De eerste stap is de backplate bevestigen. Deze zorgt voor meer stevigheid, omdat de koeler met 790 gram exclusief ventilator redelijk zwaar is. Doorgaans moet het moederbord dan ook uit de behuizing gehaald worden, maar je hebt behuizingen waar dit niet nodig is of als je geen gebruik maakt van een behuizing dan is deze stap ook niet nodig.



Als de backplate-gaten eenmaal overeenkomen met de moederbord gaten dan kan je bepaalde schroeven installeren zodat de backplate vast aan het moederbord zit. De volgende stap is om de metalen balkjes er op te zetten. Deze balkjes zijn voor zowel de socket 1366 als socket 775 noodzakelijk, wij maakten in deze review gebruik van een socket 775 moederbord. De afstand tussen de gaten van de balken bepalen het soort socket. Op de uitstekende schroeven moet je vervolgens de andere bouten installeren zodat alles goed vastzit. Tot nu toe gaat alles zonder problemen.



Na deze stap moet men de koelpasta aanbrengen op de processor. Hiervoor wordt de meegeleverde koelpasta van Prolimatech gebruikt. De pasta is redelijk stevig en is te vergelijken met Arctic Silver 5. Dankzij de keuze voor een tube kan men de dosering redelijk precies regelen. Als dat gebeurd is moet je de koeler op de processor plaatsen en de laatste, derde balk over de heatsink leggen zodat de gaten weer met elkaar overeenkomen. Nu komen de drukveren aan te pas. Deze drukken namelijk de derde balk goed tegen de heatsink van de koeler aan zodat deze goed op z’n plek zit. Je moet wel uitkijken dat je er niet té veel kracht op de drukveren zet aangezien je moederbord waarschijnlijk minder kracht kan hebben dan de metalen bevestigingsmaterialen.
De fan moet er ook nog eens op en dit gaat door met behulp van metalen fanclips. Soortgelijke tref je bijvoorbeeld ook aan bij een Scythe Mugen. Voor deze review werd gebruik gemaakt van de Scythe Kama PWM (DFS122512L-PWM ) die ook PWM-ondersteuning heeft. Niets speciaals te melden betreffende deze handeling

Desalniettemin gingen ook deze laatste stappen redelijk simpel.

Het kan wel zo zijn, door de grootte van de koeler, dat je moeite kan krijgen met sommige stekkers of dat de koeler niet in je behuizing past. Zo was het nog wel lastig de P8 stekker te installeren bij een CM690 met M520 voeding, omdat de koeler deze plug een beetje overlapt.



Dankzij het gebruik van schroeven, drukveren en metalen balken zit de koeler goed vast. Er is weinig op aan te merken op deze nieuwe manier van installeren. Enkel het moederbord uit de behuizing halen en het terugplaatsen kan problemen veroorzaken, maar als je voor deze koeler kiest heb je waarschijnlijk al enige ervaring met het in elkaar zetten van een systeem. Wel kan de koeler soms conflicten opleveren met de plaatsing van stekkers en/of de behuizing.