2min

Tags in dit artikel

, ,

Benchmark

Testsysteem



[tr class=nieuwstabel]
De tests zijn gemaakt op het volgende systeem:
Moederbord: Asus P5K Pro
Processor: Intel Core 2 Duo E6750
Geheugen: 4x1GB 1066Mhz PC8500 DDR2


Normaal draait de processor op 2666Mhz, de overkloks zijn op de betreffende snelheden. De idle temperaturen zijn gemeten in de BIOS. De gestreste temperaturen via speedfan na dertig minuten CPU burn-in draaien. De kamertemperatuur was tijdens de test ongeveer 20 graden. Het eerste gedeelte van de balk is wat ik met een externe temperatuursensor meet en de oranje daarboven is hoe ik de CPU meet via het systeem zelf.



Voor vergelijkbare koelers kan je hier een kijkje nemen. Hierbij moet wel vermeld worden dat de 3,7Ghz scores in de andere review behoorlijk langer gestrest zijn dan die in deze review. De overklok in deze review zal dus niet gestrest 24/7 stabiel zijn, maar is prima om even te gamen. Helemaal als je dan maar 1 van de 2 cores zou gebruiken.

Let op: dat ik deze overkloks kan halen, betekent niet dat jij dat ook kan. Het zegt alleen dat de koeler deze processor op goede temperatuur houdt tijdens het stressen. Overklokken hangt af van meerdere factoren zoals je geheugen en moederbord.

Geluid


Onder 70% toerental niet storend en onder de 50% haast niet te horen. Het toerental van de ventilator is met speedfan aan te passen vanwege PWM (Pulse-width Modulation). De meeste nieuwe moederbords hebben hier ook wel een aansluiting voor. Met mijn decibelmeter had ik ongeveer 50dB. Dat is wel inclusief het geratel van de harde schijven en mijn ademen in een normale kamer.



Je kan meestal tussen 3 aspecten kiezen, en bij koelers is dat niet veel anders. Je moet prijs, stilte en performance afwegen. Het leuke van deze koeler is dat je de stilte en performance kan aanpassen. Ben je aan het gamen, dan zet je de ventilator op 100% en met een koptelefoon op of met een goede 5.1 installatie heb je geen last van een lawaaiige computer. Ben je klaar met gamen dan gaat de ventilator gewoon terug naar 50~70% van zijn snelheid en hoor je hem niet meer.

Looks


Over het uiterlijk van de koeler zijn we snel klaar. Het is een normaal koelertje, niks bijzonders, geen casemod materiaal. Wat me wel opviel is dat hij lijkt op de OCZ Vanquisher.



Qua structuur zijn de OCZ Vanquisher (links) en de Cooler Master Hyper TX3 (rechts) namelijk hetzelfde. Echter heeft de OCZ een compleet koper koelblok aan de onderkant, grotere aluminium vinnen en dikkere heatpipes. Maar goed, de OCZ Vanquisher is ook wat duurder.

Table of contents