3min

Tags in dit artikel

, ,

Software & gebruikservaring

De Oukitel Mix 2 is voorzien van Android 7.1 Nougat. Het gaat dus niet om de nieuwste versie van de Google-software, maar wel om een van de nieuwere. Of Android Oreo ook naar dit apparaat komt is nog de vraag. Maar, laten we wel wezen, dat hoort niet echt tot de verwachtingen als het aankomt op telefoons van deze prijsklasse.

Geen bloatware

Er is geen laag van Oukitel zelf over Android heen gelegd. Kijk je dus naar de apps die zijn geïnstalleerd, tref je enkel Google-apps aan. Niet slecht, want daardoor zijn er geen overbodige zaken op het telefoontoestel gezet, die de boel flink zouden kunnen vertragen. Mooi is dat Android daardoor niet langzamer wordt gemaakt, waarmee de telefoon voor een prima gebruikservaring zorgt. Bij eerste installatie hoef je de Oukitel dan ook niet door te spitten en te zoeken naar apps van het Chinese bedrijf. Daardoor is het een apparaat dat je vrijwel meteen in gebruik kan nemen. Installatie gebeurt overigens zoals elke Android-telefoon; je logt in met je Google-account (of maakt er een aan) en volgt het gewone menu.

Gebruik Oukitel

In basis is de Oukitel een prima telefoon in gebruik. Hij is lekker snel en je kan meerdere apps afwisselend van elkaar gebruiken, zonder dat je op grote problemen stuit als het aankomt op het geheugen. Dat komt omdat Oukitel maar liefst zes gigabyte aan werkgeheugen geïntegreerd heeft en dat biedt veel ruimte voor draaiende apps, maar ook voor apps die je na elkaar wil openen. In dat opzicht is het dus een fijne telefoon, die lekker snel werkt en doet wat hij moet doen. Iets minder fijn is het feit dat het toestel echt voelt als een baksteen. Hij weegt dik 250 gram en dat is erg veel voor een smartphone, vooral een die zo langwerpig is als de Oukitel. Daardoor is het toestel, als we er heel eerlijk over zijn, niet heel fijn te gebruiken. Het fijnste is als je het toestel met twee handen vasthoudt, maar dat werkt niet altijd. Als je belt bijvoorbeeld, merk je onbewust dat je relatief vaak wisselt van hand. Afgezien daarvan moet ook opgemerkt worden dat de camera lang niet zo goed is als Oukitel lijkt te beweren. Ja, er is een dubbele camera, maar die maakt eigenlijk niet heel mooie foto’s. Zie bijvoorbeeld hieronder de beelden, waarvan een aantal in de avond en een aantal overdag gemaakt. Zoals te zien, zijn de foto’s ondanks de dubbele camera niet heel geweldig. Ook de selfiecamera is niet fijn in gebruik, bovenal omdat deze zich in de rechter onderhoek van het toestel bevindt. Daardoor is het altijd onhandig om een selfie te knippen, want dan moet je het toestel eerst omdraaien. Het doet in ieder geval de vraag rijzen, waarom daar niets mee gedaan is bij het ontwerpen van het toestel. Wel moet gezegd worden dat de foto’s voor een telefoon van deze prijscategorie nog best voldoen.