3min

Software en gebruikservaring

De afgelopen weken hebben we de Nokia 7 plus in de praktijk aan de proef onderworpen om te kijken of hij ook echt bevalt. Daarbij hebben we vooral gelet op de accu, de snelheid waarmee apps openen en er tussen apps gewisseld kan worden, maar ook op de camera. Het geheel blijkt een positief beeld te geven.

In gebruik

Als je de smartphone optilt en je vinger op de vingerafdrukscanner aan de achterkant legt, gaat de telefoon relatief vaak meteen open. Toch was het soms zoeken naar de scanner, waardoor het ontgrendelen niet heel snel verliep. Dat komt wellicht vooral omdat de vingerafdrukscanner zich onder de camera en precies in het midden van de behuizing bevindt. Daardoor raak je minder snel de camera aan, maar het is even wennen. Meestal zit de scan goed, maar het bleek toch sneller om de telefoon via het scherm te ontgrendelen. Zodoende had Face Unlock de algehele gebruikservaring er wat prettiger op gemaakt, maar die functie ontbreekt. Apps laden snel op de Nokia 7 plus. Wat deze prestaties betreft laat de telefoon zich vergelijken met soortgelijke toestellen als de Huawei Mate 9 en de Nokia 8.  Het is daarmee een telefoon die prima presteert; de ingebouwde Qualcomm Snapdragon 660-processor stelt niet teleur. Mooi blijft ook dat apps die je net gesloten hebt, maar waar je daarna naar terugkeert, ook lang niet altijd opnieuw hoeven te laten. Dat valt te danken aan het werkgeheugen van de smartphone. Een zakelijk toestel gebruik je de hele dag door om mee te bellen, te appen en te mailen. Foto’s van documenten moet je natuurlijk ook prima kunnen maken. Ook met deze functionaliteiten zit het snor. De geluidskwaliteit is redelijk, alhoewel het geheel wat hol en zacht klinkt. Als je de audio dan op het hoogste volume zet, klinkt geluid soms heel scherp, soms relatief dof. De balans lijkt dan ook niet helemaal goed te zijn. Documenten kan je verder prima aflezen van het scherm, al moet gezegd worden dat de helderheid in felle lichtomstandigheden niet heel goed zit. Soms is het moeilijk om goed het scherm af te kunnen lezen. Mooi is overigens dat de telefoon makkelijk een hele dag mee kan op intensief gebruik. Twee dagen zou je niet halen, maar je kan de telefoon intensief gebruiken.

Android One

De Nokia 7 plus maakt onderdeel uit van het Android One-programma. Dat betekent dat er een kale versie van het besturingssysteem geleverd wordt, zonder dat Nokia er een eigen skin overheen heeft gelegd of extra apps meelevert. Daarmee wordt Google’s visie zo optimaal mogelijk gerealiseerd. Dat heeft een aantal voordelen: er zit geen bloatware op, en de telefoon krijgt Android-updates meteen zodra ze beschikbaar zijn omdat er geen skin aangepast hoeft te worden. Belangrijk aan die updates, is dat ze er snel zijn en veiligheidsproblemen daarmee snel opgelost worden. Dat is belangrijk, vooral als je een telefoon voor zakelijke doeleinden wilt gebruiken.

Camerakwaliteit

Tot slot nog de kwaliteit van de camera. Op papier gaat het om een zeer degelijke camera, die mooie foto’s moet kunnen maken. Maar als je de telefoon in de praktijk gebruikt, blijkt dat de prestaties ervan net iets teveel van de omgeving afhangen. Je kan dus niet consequent en over de hele linie een mooie foto maken van bijvoorbeeld de omgeving waarin je vergadert of van wat documenten die je moet digitaliseren. Belangrijk is en blijft de hoeveelheid licht, zelfs al heeft Nokia voor relatief grote pixels gekozen.