4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Configuratie

Hierom pakken wij een Synology DS918+ uit de opslag en installeren deze als toegewijd opslagmedium voor onze Foscam camera’s. We drukken er vier harddisks in en laten de NAS zichzelf inrichten. Nadat de DSM systeemsoftware en updates zijn geïnstalleerd, installeren we surveillance station handmatig via het Package Center. Klik hier voor meer informatie via de website van Synology. Na het opstarten van de geïnstalleerde app transformeert de DSM tot een full screen surveillance station. Vanuit deze app kunnen we camera’s aanmelden, instellingen doorvoeren en tijdlijnen terugkijken. We beginnen met het toevoegen van een IP-camera. Nu is het niet zo dat Synology Surveillance Station direct alle camera’s in het netwerk detecteert en ook onze Foscam camera’s blijven – zoals we dit van hen verwachten – incognito. Of we de camera’s nu willen aanmelden op de NAS of dat we dieper op de mogelijkheden van de camera willen ingaan, we hebben het IP-adres en de poort van de camera in alle gevallen nodig en deze wordt helaas niet getoond in de smartphone app. Zonder deze gouden combinatie komen we ook niet in de web interface van de camera zelf en dit is wel weer zo handig bij de configuratie. Om het IP-adres te achterhalen besluiten we hiervoor de IP camera tool van Foscam, genaamd Equipment Search Tool, te gebruiken. Deze tool is kosteloos via de website van de importeur te downloaden voor Windows en Mac computers. Wij downloaden versie 1.0.0.3 voor de Mac. De Foscam camera tool toont direct beide camera’s met het bijbehorende IP adres, poort en device type. In dit geval is het poort 88. Vanuit deze tool kun je bovendien direct de web interface van de camera benaderen.
Snel en eenvoudig je Foscam camera’s in het netwerk terugvinden inclusief IP adres en poortnummer.

Via de zijdeur

Waarom de web interface gebruiken terwijl je via de smartphone app ook de instellingen kunt wijzigen? De Foscam app is een krachtige tool voor het aanmelden van een nieuwe camera, het snel controleren van beeldmateriaal en het maken van kleine veranderingen in de configuratie; waar ter wereld je je op dat moment ook bevindt. Nu hebben de camera’s van Foscam meer functionaliteit en instellingsmogelijkheden voorhanden dan dat de app feitelijk biedt. Al deze functionaliteit is eenvoudig te benaderen via de web interface van de camera zelf. Deze pagina heeft een meer uitgebreide reeks aan instellingen voorhanden waarmee de camera precies naar wens kan worden geconfigureerd. Binnen deze omgeving kan de camera exact worden afgesteld voor de toepassing en locatie waar deze is gemonteerd. Denk hierbij aan de instellingen voor bewegingsdetectie, het afbakenen van de detectiezone en het blokken van specifieke delen van het beeld. Dit om zowel de privacy van derden te beschermen en de alertheid van de camera in bepaalde situaties te beperken. Wij passen de betreffende instellingen aan voor onze situatie en tweaken hierbij de camera zodanig dat we zo min mogelijk ‘false positives’; het registreren van uitzondering terwijl er niets aan de hand blijkt te zijn en ‘false negatives’; het niet registreren van het moment dat iemand er –zeg- met je cabriolet of tuinbankje vandoor gaat. De web configuratie via de Foscam web interface heeft meer instellingsmogelijkheden dan dat de Synology NAS ons biedt. Wanneer de aangemelde camera over minder functionaliteit beschikt als de NAS biedt, kies dan voor de instellingen van de NAS. Bij camera’s met een uitgebreide functionaliteit kan Synology’s Surveillance Station de settings van de camera handhaven en wordt de NAS enkel gebruikt om de beelden op te slaan. Zo blijven de specifieke voordelen van de camera ook via de NAS behouden.

NAS of cloud-opslag?

Wellicht zul je na de aankoop van een Foscam camera met cloud ondersteuning even schrikken van de additionele kosten van een aanvullend cloud abonnement. Toch kan zo’n abonnement voor veel gebruikers een interessante investering zijn, want een NAS met vier storage bay’s kost honderden euro’s en hier komt ook nog eens de investering in harddisks bij. Deze NAS en schijven hebben niet het eeuwige leven en hiervoor dien je toch maandelijks een klein bedrag te reserveren om deze na verloop van tijd te vervangen. Dit komt in sommige gevallen neer op een paar tientjes per maand, maar afhankelijk van het type NAS en het aantal harddisks kan dit bedrag significant oplopen. In enkele gevallen kan een Foscam cloud-storage abonnement dus wel eens een slimmere keuze zijn. Toch kan de inzet van een NAS interessant zijn. Zeker wanneer de camera’s niet overweg kunnen met cloud storage. Wanneer je al over een NAS beschikt die je voor meerdere toepassingen inzet, niet de gehele bandbreedte gebruikt voor streaming audio of video en over meer dan voldoende schijfcapaciteit beschikt, kun je een deel van deze schijfruimte toewijzen voor surveillancemateriaal. Gebruik je de (oudere) NAS voor zware streaming content of voor de opslag van grote (beeld) bestanden, dan kan de bandbreedte van de NAS in sommige omstandigheden wat onder druk komen te staan. Hierom is het belangrijk om in kaart te brengen op welk deel van de dag welke datastromen over het netwerk lopen en, uiteraard, wat de capaciteit van het netwerk is.

Oud en afgeschreven? Geen probleem

Wanneer de NAS in RAID configuratie wordt gebruikt hoeft zelfs het vastlopen van een oude afgeschreven NAS met afgeschreven harddisks helemaal geen probleem te zijn. Het is een kwestie van het wisselen met een identiek harddisk exemplaar en de boel loopt probleemloos door. Wanneer je bovendien een flinke SD-kaart als back-up in de camera kunt plaatsen beschik je zelfs over een tijdelijke back-up voor het geval de voeding of het mainboard van de NAS komt te overlijden. Kans is klein, maar aanwezig. In dat geval prik je de harddisks eenvoudig in een nieuwe NAS van hetzelfde merk en de boel is, na een automatische migratie, in een oogwenk weer ‘up and running’.