Abonneer je gratis op Techzine!

Testresultaten

Met een Cinebench R15 CPU score van 471cb levert deze 10e generatie i5 processor een hele aardige score en hiermee overtreft deze processor de eerdere i5 generatie. De prestaties komen zelfs in de buurt van de vorige generatie i7-3930K processors met eveneens 4 cores en 8 threads. De PCMark 8 Home Conventional benchmark toont ons een score van 3119 punten en hiermee positioneert deze bescheiden uitgeruste Surface Pro 7 zich zelfs tussen de gemiddelde notebook en een gaming pc.

Op het mainboard heeft Microsoft gekozen voor een Intel Iris Plus Graphics chip. Nu wordt het interessant. Wanneer we de OpenGL benchmark draaien onder Cinebench R15, dan presteert deze i5 met 4 cores, 8 threads en de Intel Iris chip met 59,86 fps exact even goed als een Intel Core i7-3930K met 6 cores, 12 threads en een GeForce GTX 460/PCie/SSE2 graphics module. De PCMark 8 Creative Conventional benchmark toont ons een score van 3614 punten. Ondanks onze 3DMark benchmark ons de score ‘0’ teruggeeft bij de Fire Strike Extreme benchmark en de benchmarksoftware zich niet laat updaten voor een nieuwe testrun, zijn we toch zeer content met de cijfertjes die wij voorbij zien komen. Wanneer we de scores van alle benchmarks naast elkaar leggen zien we dat de performance van dit systeem de gemiddelde notebook met een ruime marge overstijgt. 

De batterijduur bij de PCMark 8 Home Battery benchmark bedraagt 3 uur en 5 minuten, corresponderend met een score van 2322. Hierbij is er nog ongeveer 10 tot 12 procent aan accucapaciteit over. Hiermee doet deze potente 2-in-1 pc een fractie korter op een acculading dan een gemiddelde laptop, maar desondanks kan deze Microsoft Surface Pro 7 langdurig met meerdere programma’s op de achtergrond worden gedraaid en hierbij kan de gebruiker zelfs naar zwaardere grafische pakketten grijpen. Wij worden hier in elk geval heel gelukkig van.

Over de kwaliteit van het panel kunnen we kort zijn. Deze is excellent. Via onze Spyder 5 Elite calibratietool meten we een sRGB kleurruimte van 100% en een AdobeRGB kleurruimte van 75%. Hiermee kan deze Surface Pro prima worden gebruikt voor artistieke doeleinden. Zelfs voor foto- en videobewerking levert dit panel in de meeste gevallen voldoende kleurruimte om een goede indruk te krijgen hoe het eindresultaat er uiteindelijk uit zal zien.

Kanttekeningen

Hoewel we in onze nopjes zijn met deze heerlijke Surface Pro 7, hebben we toch een paar kleine slakjes gevonden waar we, als een goed auteur betaamt, een vleugje zout overheen willen strooien. Een vleugje, omdat we deze Pro 7 hierop beslist niet op willen afbranden. In de eerste plaats heeft Microsoft USB-C toegevoegd, maar deze is helaas niet voorzien van Thunderbolt-technologie. Nu is dit voor ons absoluut geen breekpunt, maar gezien deze technologie al weer een paar jaar wordt gevoerd door de industrie, is het opmerkelijk dat Microsoft er voor kiest om deze (nog) niet in haar Surface modellen te implementeren.