2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Prestaties

Voor het testen van de koeler had ik de beschikking over een Cooler Master TX3, Noctua NH-D14 en de standaard Intel koeler. Door de processor te voorzien van een voltage van maar liefst 1.45 V, tijdens het overklokken, werd er een behoorlijk berg warmte gegenereerd. Alleen de Noctua koeler was in staat deze warmte goed af te voeren daar waar de overige koelers de handdoek in de ring gooiden. Let wel dat de TX3 en 212 Plus beide koelers zijn onder de vijfentwintig euro daar waar de Noctua algauw zeven tientjes kost.

De pijnbank
Processor Intel Core i7 860
CPU koeler Cooler Master Hyper 212 Plus (en de rest)
Videokaart Point of View 9800GT 512MB
Geheugen 4GB Kingston DDR3-2000
Solid State Disk 1x OCZ Vertex Turbo 120GB
Moederbord ASRock P55 Extreme
OS Windows 7 x64
Met dank aan NoRRoD



Resultaten, Core i7 860 niet overklokt.

Zoals ik al had verwacht presteert de 212 Plus een stuk beter dan de Intel koeler. Het iets goedkopere broertje van de 212 Plus, de TX3, presteert iets slechter maar nog steeds niet slecht te noemen. Omdat de temperatuur stukken lager lagen dan het origineel werd de processor eens lekker op zijn staart getrapt. De resultaten vind je hieronder.


Resultaten, Core i7 860 overklokt.


Helaas voor de Hyper 212 Plus kon deze de viertal kernen tellende i7 860 niet koel genoeg houden. Houd er dus sterk rekening mee hoever jij je processor wilt overklokken. De door mij gebruikte processor leende zich voor over de 4.4 GHz maar alleen als deze voldoende gekoeld werd. Overklokken met de 212 Plus? Kan, maar stop op tijd met het voeren van extra volt! Zoals je in de grafiek kan zien rezen de temperaturen de pan uit en greep de processor zelf in door zich te onderklokken.

Behalve dat de temperaturen een stuk lager liggen dan met de Intel koeler gaat ook het geluidsniveau merkbaar naar beneden. Bij gebrek aan een dB-meter heb ik het met het oor moeten doen. Echter is het zeker merkbaar, en daarom alleen voor dit aspect al een aanbeveling waard over te stappen op een alternatieve koeler zoals de Cooler Master Hyper 212 Plus.


Na het testen heb ik de koeler verwijderd en is duidelijker te zien dat er diepe gleuven in het koeloppervlak zitten. Het verwijderen van de koelpasta voor een eventuele herinstallatie wordt hierdoor ook bemoeilijkt.

Je wilt natuurlijk ook de koeler nog even geïnstalleerd zien daarom nog een tweetal foto’s. Omdat de kwaliteit ietwat tegen valt zijn deze onder de volgende links te vinden. Foto 1, foto 2 .