4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Specificaties en installatie

Inhoud verpakking


Netgear levert de WNDR3700 in een eenvoudige verpakking, maar met daarin wel alle benodigde onderdelen om snel van start te kunnen gaan. In de verpakking treffen we de volgende onderdelen aan:
  • de router;
  • een standaard om de router rechtop te plaatsen;
  • een cat5-ethernetkabel;
  • stroomadapter;
  • installatie-cd.


Specificaties



Onderdeel specificatie
Afmetingen 223 x 153 x 31 mm
Gewicht 0,5 kg
Processor 680 MHz MIPS 32-bit Processor
Geheugen 8 MB flash en 64 MB RAM
Draadloos netwerk
  • IEEE 802.11n versie 2.0
  • Dual Band – 2.4 GHz en 5 GHz
Ethernetaansluitingen 5 (1 WAN, 4 LAN) Gigabit Ethernet poorten
USB Een USB poort voor externe hardeschijf, ondersteunt FAT16/32, NTFS Read/Write, Ext 2 Read/Write en Ext 3 Read/Write
Beveiliging WPA/WPA2 – PSK and WPA/WPA2 Enterprise
Firewall Denial-of-service (DoS) en stateful packet inspection (SPI) firewall
Garantie 1 jaar

Uiterlijk


De WNDR3700 is door Netgear in een strak glimmend zwart jasje gestoken. Dat is natuurlijk niet goed voor de stofaantrekkende werking, maar wel stijlvol. In tegenstelling tot veel andere routers heeft de WNDR3700 geen externe antennes, maar over het bereik straks meer.


Aan de voorkant van het apparaat zijn de statuslampjes terug te vinden. Op een uitstekend gedeelte zijn de icoontjes die bij de lampjes horen terug te vinden en in het donker schijnen de lampjes op de icoontjes, zodat je ook in het donker kunt zien waar het lampje voor staat. De lampjes zijn er trouwens voor de gebruikelijke functies, te weten de vier ethernetpoorten, het 2,4 GHz- en 5 GHz-netwerk, De USB-poort, de WAN-poort, en de stroomvoorziening. Daarnaast zitten er aan de voorzijde nog twee knoppen, een voor de Push ‘N connect-techniek van Netgear, waarmee je op een eenvoudige manier een beveiligde verbinding kunt maken tussen de router en een andere apparaat dat deze functie ondersteunt. De andere knop is om het draadloze netwerk in en uit te schakelen.


Aan de achterzijde van de router zitten de vier ethernetpoorten, de WAN-poort een USB-aansluiting en de aansluiting voor de stroomadapter. Ook is er een knop te vinden waarmee je de router in zijn geheel aan en uit kunt zetten. Zoals eerder gemeld wordt er een standaard meegeleverd, zodat je de router rechtop kunt zetten. Op die manier neemt de router minder ruimte in beslag op je bureau, maar volgens Netgear verbetert het ook het bereik van je router.


Installatie


Aangezien we het hier over een rasechte consumentenrouter hebben was ik benieuwd of de installatie daadwerkelijk zo eenvoudig zou zijn als Netgear belooft. Bij het uitpakken van de router begint het in ieder geval al goed, want de router is voorzien van een sticker met nummers erop. De meegeleverde stroomkabel en ethernetkabel hebben ook een nummer dat correspondeert met de nummers op de sticker. Zo weet je als gebruiker precies in welke poort je welke stekker moet steken. De sticker laat zich overigens eenvoudig verwijderen, de gevorderde gebruikers zullen deze ook wel direct verwijderen, maar het geeft wel aan dat Netgear nagedacht heeft over installatiegemak.

De installatie verliep in mijn geval verder vlekkeloos, na de oude router uit het netwerk gehaald te hebben en de WNDR3700 aangesloten te hebben werkte de router direct. Waar ik bij andere routers eigenlijk best vaak moest rommelen met het klonen van het MAC-adres van de modem, hoefde dat hier niet. Maar goed, niet iedereen die een router koopt zal direct weten hoe hij zo’n apparaat moet installeren dus daarom heb ik ook nog even de installatie-cd getest.

De installatie-cd bevat een wizard die je in een aantal stappen door het installatieproces leidt. Bij de eerste stap moet je aangeven of je een bestaande router gaat vervangen, of dat je voor het eerst een router in je netwerk aansluit. Afhankelijk van je keuze volgt vervolgens een stappenschema waarin met plaatjes en animaties heel duidelijk wordt aangegeven welke kabels je moet loshalen en welke je moet aansluiten. Als dat allemaal gebeurt is controleert de wizard of de netwerkadapter werkt, de kabels juist zijn aangesloten, er verbinding met de router is en of er verbinding met het internet is. Het is wel enigszins vreemd dat deze check bijna vier minuten moet duren, maar heel erg hinderlijk is dat niet.


In de laatste stap krijg je de mogelijkheid om je 2,4 GHz- en 5 GHz-netwerk in te stellen en te voorzien van een beveiliging met bijbehorend wachtwoord. Als dat klaar is plaatst de applicatie een snelkoppeling naar het routerconfiguratiescherm op je bureaublad.


Gevorderde gebruikers weten de router natuurlijk ook te vinden via het IP-adres van de router, in dit geval 192.168.1.1. Zoals bij vrijwel alle routers beland je vervolgens in het configuratiescherm. Als je daar voor de eerste keer komt wordt gevraagd welke taal je wilt instellen en vervolgens zoekt de router verrassend genoeg zelf naar firmware-updates. Je kunt de router bij elke inlog of handmatig laten zoeken naar nieuwe firmware die vervolgens met een druk op de knop geïnstalleerd kan worden. Erg gebruiksvriendelijk een geen gedoe met bestandjes downloaden en selecteren in het configuratiescherm.