5min

Specificaties, uiterlijk en installatie

De verpakking van de Stora is geheel in stijl van de verpakkingen van andere consumentenproducten van Netgear, wat zorgt voor een stukje herkenbaarheid. Wat er allemaal op de doos staat is voor nu niet echt interessant, behalve dan dat een grote rode sticker aangeeft dat er een harde schijf met een capaciteit van één terabyte wordt meegeleverd. Wat er in de doos zit is natuurlijk wel interessant en dat is het volgende:

  • de Stora;
  • een cat5-ethernetkabel;
  • stroomadapter;
  • installatie-handleiding;
  • installatie-cd.


Specificaties



Onderdeel Specificatie
Afmetingen 175,25 mm x 150 mm x 146 mm
Gewicht 1,36 kg (zonder harde schijf)
Geheugen 256 MB RAM
Ethernetaansluitingen 1 Gigabit Ethernet poort
USB 1 USB-poort (printer & opslagmedium)
HDD-interface 2 Serial ATA
RAID 1
Ondersteunde browsers Internet Explorer 6.0+, Mozilla Firefox 1.03+, Safari 1.22+, Netscape Navigator 7.0
Ondersteunde besturingssystemen Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Mac OS X, Linux.
Ondersteunde protocollen DLNA-certified, Windows Media 7 compliance, UPnP

Uiterlijk


Net als de WNDR3700 heeft Netgear de Stora voorzien van een zwart jasje. De voor- en beide zijkanten zijn uitgevoerd in glanzend zwart kunststof, terwijl de boven- en achterkant zijn afgewerkt met mat zwart kunststof. Aan de onderkant is te zien dat de basis van de Stora van metaal is gemaakt. Gezien het feit dat de Stora een gewicht van bijna 1,4 kilo zonder harde schijven heeft, voelt het apparaat degelijk aan en zul je het niet zomaar van je bureau stoten. De poten waar de Stora op staat zijn voorzien van rubberen voetjes, waardoor hij stevig op de ondergrond staat. De vierkante box is niet heel erg groot en je zult dus geen moeite hebben er een plekje voor te vinden. Al met al een zeer strak apparaat zonder rare fratsen.

De voorkant van het apparaat is sober gehouden. Behalve het logo van Netgear en de Stora zijn er drie statuslampjes te zien die aangeven of de Stora aanstaat en wat de status van de harde schijven in het apparaat is. Daaronder is een USB-poort te vinden.


Aan de achterkant zijn alle aansluitingen te vinden, dat zijn er overigens maar twee, te weten de ethernetpoort en de aansluiting voor de stroomadapter. Verder zit de aan-/uitknop op de achterkant, alsmede een resetknop. Jammergenoeg zit er geen USB-poort op de achterkant en is er in totaal maar één USB-poort beschikbaar. Het is namelijk mogelijk om een printer aan te sluiten op de Stora en het is niet bepaald mooi om de USB-kabel daarvan standaard in de voorkant van de Stora te moeten plaatsen. Daarnaast heb je dan ook geen mogelijkheid meer om een USB-opslagmedium aan te sluiten.



Over de zijkanten van de Stora valt niet veel te vertellen. De boven- en onderkant zijn voorzien van een luchtrooster dat in combinatie met de interne ventilator voor de nodige frisse lucht voor de schijven en de chipset moet zorgen.



Wat ik bij de voor- en achterkant nog niet besproken heb is de mogelijkheid om een harde schijf te plaatsen of te verwijderen. Om de hardeschijfcompartimenten te bereiken moet het kunststof plaatje dat de voorkant bedekt omhooggetrokken worden. Daarachter zitten twee compartimenten voor een harde schijf. Het plaatsen van een harde schijf is kinderlijk eenvoudig, je schuift de schijf namelijk gewoon in het compartiment en klaar ben je. Om een schijf te verwijderen moet je de corresponderende hendel aan de achterkant omlaagtrekken, waarna de schijf te verwijderen is.



Belangrijk om te weten is dat de Stora alleen RAID 1 ondersteunt. Het apparaat werkt dus prima met één schijf, maar als je er een schijf bijplaatst, zal de capaciteit niet toenemen, maar zal de tweede schijf een exacte kopie zijn van de ander. Wat mij betreft een slimme keuze van Netgear, want daardoor hoeven consumenten niet moeilijk te doen met het instellen van een bepaalde RAID-modus en zijn ze bij plaatsing van een tweede schijf verzekerd van een backup. Overigens zijn de schijven hot-swappable, wat inhoudt dat je ze kunt vervangen terwijl het apparaat aan staat. Overigens raadt Netgear wel aan om de Stora toch uit te zetten als je een schijf vervangt, om te voorkomen dat de data op de schijf beschadigd of onleesbaar raakt.

Standaard wordt een één terabyte Caviar Green-schijf van Western Digital meegeleverd, maar de Stora kan overweg met vrijwel alle schijven van andere fabrikanten, zolang het maar een SATA-schijf is. Het is mij niet geheel duidelijk geworden op welke snelheid de schijf draait, aangezien diverse websites elkaar tegenspreken. In ieder geval spreekt Western Digital zelf niet over een specifiek toerental, maar heeft het bedrijf het over IntelliPower, wat inhoudt dat het toerental afgestemd wordt op de behoefte, om de schijf zo energiezuinig te houden. De cache van de schijf is wel bekend en met 8 MB erg laag te noemen.


De binnenkant van de Stora huist verder natuurlijk de chipset, het geheugen en de ventilator. Het is mij onbekend welke chipset en processor Netgear gebruikt, het bedrijf heeft daar zelf geen details over vrijgegeven. In ieder geval is er genoeg ruimte tussen de harde schijven, zodat ze hun warmte goed kwijt kunnen.


Installatie


Het fysiek aansluiten van de Stora is eigenlijk heel simpel. Je plugt de meegeleverde ethernetkabel in je router en de Stora en sluit vervolgens de stroomadapter aan op de Stora en het stopcontact. Niets meer, niets minder.

Daarna volgt de softwarematige installatie, die uit twee stappen bestaat. De eerste stap is een verplichte stap en zorgt ervoor dat de Stora daadwerkelijk bestanden kan opslaan en benaderbaar is vanaf je computer en het internet.

Na het invoeren van de productsleutel en het accepteren van de gebruiksvoorwaarden, moet je de Stora een unieke naam geven. Deze unieke naam maakt het mogelijk om de Stora op een eenvoudige manier vanaf het internet te benaderen, maar daarover later meer. Vervolgens moet je een gebruikersnaam, schermnaam en wachtwoord aanmaken. Als je een router hebt die UPnP ondersteunt, dan hoef je geen poorten door te sturen in je router. Als je router dat niet ondersteunt moet je het handmatig doen met behulp van een handleiding van Netgear.

Vervolgens wordt er een IP-adres toegewezen aan de Stora en wordt er gekeken naar software-updates. Daarna krijg je de mogelijkheid om Windows networking te activeren op de Stora en hem toe te voegen aan een werkgroep. Verder moet er nog ingesteld worden naar welk mail-adres er notificaties moeten worden verzonden als er bijvoorbeeld een update beschikbaar is of er een storing optreedt. Als laatste krijg je de keuze voorgeschoteld of je een abonnement wilt nemen op Stora Premium, maar daarover later meer.

Daarna heb je nog de optie om een aantal desktop-applicaties te installeren, maar dat is dus niet verplicht. De installatie is met een paar muisklikjes te doorlopen, waarna er wat tools op je computer zijn geïnstalleerd, drie shares op de Stora zijn voorzien van een schijfletter (in Windows) en een snelkoppeling naar de webinterface van de Stora op het bureaublad is toegevoegd. Over de geïnstalleerde tools straks meer.