3min

Snelheden

Als laatste is het nog interessant om te weten hoe goed de Stora presteert. Daarvoor heb ik benchmarks uitgevoerd met de NAS Performance Toolkit van Intel. Met deze benchmarktool zijn een aantal tests uit te voeren die taken simuleren waar een NAS in het echt ook mee te maken kan krijgen. Zo kunnen er vanzelfsprekend tests worden uitgevoerd voor het lezen en schrijven van bestanden en directories, maar de Performance Toolkit kan ook het afspelen van HD-video en een foto-album simuleren. Voor de test is de Stora middels een cat5e-kabel aangesloten op een desktop met een gigabit-verbinding.

Omdat deze losstaande resultaten op zich niet veel zeggen is het wel interessant om de resultaten te vergelijken met die van andere NAS’en. Ik heb de resultaten van een viertal zakelijke NAS’en naast die van de Stora gezet, uiteraard is bij alle systemen getest in RAID 1, aangezien de Stora alleen deze modus ondersteunt. De vergelijkingen zijn indicatief, omdat de harde schijven in de verschillende systemen een bepalende factor zijn. De Performance Toolkit meet echter wel de prestaties van het hele platform, (besturingssysteem, interface en opslagmedium). Hieronder de resultaten.









Zoals is te zien in de grafieken scoort de Stora gemiddeld maar voor een consumenten NAS helemaal niet zo slecht. Het enige wat wel erg tegenvalt zijn de snelheden bij het schrijven van bestanden en directory’s naar de NAS. Ik vermoed dat dit voornamelijk te wijten is aan de meegeleverde harde schijf. Ik snap dat er vanuit het oogpunt van energiebesparing gekozen is voor een schijf met wat minder performance, maar een iets snellere schijf zou de Stora in mijn ogen toch net iets beter maken.

In de praktijk zul je overigens niet veel last hebben van de ietwat trage schijf bij het afspelen van content die reeds op de NAS staat. Tijdens het afspelen van bestanden vanaf het netwerk of via het internet had ik vrijwel nooit problemen. Uiteraard zul je waarschijnlijk problemen ondervinden als je een HD-film wilt streamen over het internet, maar verder voldoet het apparaat op het gebied van prestaties in mijn ogen prima.