2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

H55-, H57-, Q57-chipset

Omdat het allemaal nog niet moeilijk genoeg is komt Intel ook met een drietal nieuwe chipsets die allemaal geschikt zijn voor de nieuwe processoren (Clarkdale en Arrandale). De goedkoopste chipset zal de H55-chipset zijn, deze is tevens gebruikt voor deze review. Zoals het typenummer al doet vermoeden is dit de laagste en tevens goedkoopste versie van de drie chipsets. Als enige biedt deze geen ondersteuning voor Intel Rapid Storage Technology en Intel Active Management Technology.

Intel Rapid Storage Technology?

Dit stukje technologie zorgt ervoor dat jij als gebruiker meteen weer verder kunt na een crash van één van de harde schijven. Het is onderdeel van Intel Matrix Storage en kan snel en gemakkelijk data herstellen en het systeem weer operationeel maken. Maak jij altijd netjes back-ups dan zul je dit niet zo snel nodig hebben.

Intel Active Management Technology?

Ook een tool waarvan ik het nut voor normale thuisgebruikers in twijfel trek. Deze feature wordt met name toegepast in zakelijke sferen waarin systeembeheerders meer grip willen krijgen op de computers die zij moeten onderhouden. Voor diegene die er meer over willen weten verwijs ik naar de Intel site.

Omdat ik zo van tabellen houdt gooien we er nog maar eentje in. Hieronder staat precies beschreven wat nou de verschillen zijn tussen de H55-, H57-, Q57- en P55-chipsets.

Intel 5 Series Chipset-familie



Onderdeel[/td]
[th]Q57
P55 H57 H55
Flexible Display Interface Ja Nee Ja Ja
2×8 PEG Nee Ja Nee Nee
ATM 6.0 Ja Nee Nee Nee
Remote PC Assist Ja Nee Ja Nee
Rapid Storage Ja Ja Ja Nee
Remote Wake Nee Nee Ja Ja
Quiet System Ja Nee Ja Ja
USB 2.0 14 14 14 12
PCI-E 1x 8 8 8 6
SATA-poorten 6 6 6 6
PCI-slote 4 4 4 4
Lancering Q1 2010 Q3 2009 Q1 2010 Q1 2010
De opgegeven specificaties zijn verzameld door de Techzine redactie.

De meest recente roadmap van Intel, klik voor de vergroting.

P57 en Braidwood


Begin dit jaar deden er nog geruchten de ronde dat Intel ook met een P57-chipset zou komen en als onderdeel daarvan zou ook de Braidwood-technologie worden ingezet. Braidwood is een doorontwikkeling van Intels Turbo Memory wat veel ingezet is in laptops om opstarttijden te versnellen. Door de komst van de SSD zou de ontwikkeling nu in het slob geraakt zijn en heeft Intel besloten de technologie uit de boeken te schrijven.