2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Prestaties (2)

3Dmark06



Een 3Dmark06 score van bijna 2000 punten op standaard snelheden.

Vergelijk je de score van de Clarkdale-processor met een E8500-processor, dan is het verschil zo’n twintig procent in het voordeel van de Clarkdale-processor. Het is belangrijk dat Windows 7 wordt geïnstalleerd bij het gebruik van een dergelijke processor. Een oudere versie van Windows zou de optimalisaties (Windows 7 ondersteund AESNI-instructies) van de processor niet volledig kunnen benutten en zo ongebruikte prestaties door het afvoerputje spoelen.

Op 3800 MHz is de totaalscore 2258 punten.

Na het overklokken stijgt de score licht naar 2258 wat voor een overklok van ongeveer veertien procent relatief gezien prima is. Een overklok van veertien procent resulteert namelijk in een dertien procent stijging van de totale score.

Everest Ultimate 5




In de synthetische test eindigt de processor gevaarlijk dicht bij de Phenom II 940-processor die we al eerder getest hebben. De processor blijkt op SinJulia nog wel een redelijke voorsprong te hebben, maar levert dit vervolgens in op de andere testen. Pas als de kloksnelheid verhoogd wordt naar 3.8 GHz overtreft de Core i5-661 de Phenom.

Het is moeilijk om prijzen te gaan vergelijken, aangezien dit weer een geheel nieuwe lijn van processoren is. De Phenom II 94(5)0 wordt tegenwoordig verkocht voor rond de 125 euro en is daarmee zo’n 15 euro goedkoper dan de Core i5-661 (uitgaande van een prijs van 140 euro). Hij presteert een stukje beter en verbruikt wat meer stroom, in combinatie met een losse grafische kaart kan een dergelijke combinatie qua prijs/prestatie beter uit de bus komen. Helaas verbruikt de AMD-combi veel meer stroom.


Om de grafiek enigszins intact te laten heb ik de AES-score uit de grafiek verwijderd. Doordat de oudere processoren geen optimalisaties kennen zoals de Core i5-661 (ES), is het weinig interessant om deze in de grafiek te zetten. De scores van de overige processor staan in schraal contrast met die van de nieuwe i5-core. Een score van 23462 overklokt en 205687 op standaardsnelheid laat het echte voordeel zien van deze nieuwkomer.

Core i5-661 overtuigt niet?

De Core i5-661 overtuigt mij in ieder geval niet op het gebied van prestaties. Het is een ander type processor dan de meeste mensen vermoeden, door het integreren van de grafische kaart zou wellicht een moederbord goedkoper kunnen worden. Sowieso gebruiken de nieuwe processors minder stroom (totaal systeem ook), maar qua prestaties lopen ze achter. Uit de eerste benchmarks van de Core i3-530 processor blijkt dat ook deze niet kan overtuigen ten opzichte van de AMD Athlon X2 620. Alleen de office-gebruiker laat zich wellicht overtuigen door het gemak van een geïntegreerde videokaart.