3min

Installatie

Voordat ik kan beginnen met de installatie moet het systeem eerst voorzien worden van harde schijven. In de unit bevinden zich vijf hotswap trays welke met een schuifje vergrendeld zijn. Eenmaal ontgrendeld is een lichte druk op de tray voldoende om de handgreep naar voren te laten veren zodat je de tray kan verwijderen.
De met de DiskStation meegeleverde schroeven zijn ruim voldoende om de vijf harde schijven in de hotswap trays te monteren. Zonder enige moeite schroef ik de vijf harde schijven in hun tray. Een standaard harde schijf van 3,5” past precies in de tray en de gaatjes voor de schijven zitten precies op de goede plaats. Indien gewenst kun je ook 2,5” harde schijven plaatsen, hiervoor heb je echter de optionele ombouwbrackets nodig.


Na het schroefwerk kunnen we beginnen met de configuratie. Na een druk op de power knop begint het apparaat op te starten. Een nieuw apparaat heeft nog geen DiskStation Manager firmware geïnstalleerd, dus dat moet ik eerst installeren. Na het plaatsen van de installatie CD in de computer start de het installatiemenu automatisch op. Op de CD is de gebruikershandleiding te vinden en een aantal hulpprogramma’s:

Synology Assistent


Hiermee voer je een initiële installatie van een DiskStation uit, ook na de installatie kun je deze software gebruiken voor het monitoren van de prestaties van het apparaat. De informatie wordt getoond in een aantal grafieken: CPU, Geheugen, Netwerk en Volume Gebruik.


Data Replicator 3


Een hulpprogramma om automatisch backups te maken naar de DiskStation. Dit kan periodiek, handmatig en biedt ook de mogelijkheid om real-time bestanden en mappen te synchroniseren naar de Diskstation.

Download Redirector


Hiermee kun je downloadopdrachten aanmaken voor je DiskStation. Download Redirector zal je bestanden downloaden zonder dat je hiervoor je pc aan hoeft te hebben.

De link ‘De Synology server instellen’ opent de Synology Assistent welke direct begint te zoeken naar DiskStations op het netwerk. Zodra een apparaat gevonden is verschijnt deze in het overzicht.


Door op de knop ‘Installatie’ te klikken wordt er een wizard gestart die begint met het vragen van de netwerkinstellingen en het admin wachtwoord. Vervolgens begint het formatteren van de systeempartitie en het laden van de firmware. Nadat de installatie is afgerond wordt het systeem automatisch herstart.

Na de herstart valt het me op de ventilatoren minder toeren maken. Het geluidsniveau van het apparaat met vijf harde schijven valt me erg mee. Nu de DiskStation Manager firmware geladen is worden de temperatuur sensoren uitgelezen en de ventilatoren dynamisch geregeld.

Met de opgegeven netwerkinstellingen open ik de webbrowser en het loginscherm van de DiskStation verschijnt. Als ik ingelogd ben en door de instellingen loop zie ik dat ik het opslagvolume nog moet configureren. Na het klikken op de link ‘Aanmaken’ krijg ik een wizard welke assisteert bij het aanmaken van het volume. Ik heb de keuze uit JBOD, RAID0, RAID1, RAID5, RAID5+Spare en RAID6. Ook heb ik de mogelijkheid om individuele schijven in een volume te plaatsen. Dus in plaats van vijf schijven in een RAID5 volume kan ik ook kiezen voor twee schijven in een RAID1 volume en drie schijven in een RAID5 volume.

Een volume kan later eenvoudig uitgebreid worden met meerdere schijven. Ook kan je van bijvoorbeeld van een RAID1 volume naar een RAID5 volume migreren zonder een nieuw volume aan te hoeven maken.
Ik besluit om voor een RAID5 volume te kiezen met vijf schijven. Hiermee heb ik maximale capaciteit met behoud van redundantie. Indien één harde schijf uitvalt blijft het volume benaderbaar en treedt er geen dataverlies op.
Voordat het volume beschikbaar komt dient het eerst geïnitialiseerd te worden. Dit proces controleert alle sectoren op de harde schijven en markeert eventuele slechte sectoren. Dit proces kan worden overgeslagen (Snel Initialiseren), maar het is aan te raden om een volledige initialisatie uit te voeren. Na de initialisatie van het volume is het systeem klaar voor gebruik, er kunnen nu gedeelde mappen aangemaakt worden.