4min

Features

Synology’s DiskStations zijn geschikt voor alle gangbare besturingssystemen. De web-applicaties binnen de DiskStation Manager software zijn geschikt voor gebruik met Internet Explorer 7+, Firefox 3+ en Safari 3+. De client software is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Ook specifieke integratie is mogelijk, zo ondersteund DSM integratie met Active Directory en kunnen Mac gebruikers bestanden benaderen via AppleTalk en backups maken met de Time Machine functie. Linux systemen kunnen gebruik maken van NFS voor het benaderen van bestanden.

Gedeelde mappen aanmaken is eenvoudig, geef een naam op voor de gedeelde map, koppel deze aan een of meerdere gebruikers en ze zijn klaar voor gebruik. Zowel lokale gebruikers als gebruikers uit een Windows domein kunnen gebruik maken van deze gedeelde mappen.

DiskStation Manager v2.2 biedt echt gigantisch veel mogelijkheden. En of je nu een DS109 of een DS1010+ unit hebt, het maakt niet uit, want alle Synology apparaten werken op dezelfde DSM software.
Synology heeft een demosysteem online waarop je kan inloggen. Hier kun je zelf door de DSM interface klikken en spelen met de instellingen.

http://demo.synology.com:5000
username: admin
password: synology


Voor thuisgebruik zal je voornamelijk belang hebben bij het downloaden en delen van bestanden, multimedia support en toegang tot je bestanden vanaf het internet.

Download Station 2


Als je regelmatig bestanden download dan kun je met Download Station 2 deze taken uit laten voeren door je DiskStation. Je maakt downloadtaken aan en je DiskStation download deze naar een gedeelde map. Je PC kun je gewoon uitschakelen want je downloads gaan door en worden opgeslagen. Wanneer een download voltooid is kun je optioneel een e-mailnotificatie laten versturen zodat je weet dat je opdracht voltooid is. Je kunt je DiskStation gebruiken voor het downloaden van:
  • HTTP, FTP en Rapid Share Premium support;
  • NZB (Nieuwsgroepen);
  • BitTorrent en eMule (P2P).


File Station 2


Met File Station 2 kun je via je webbrowser toegang krijgen tot je bestanden op je DiskStation. De interface lijkt op Windows Explorer, je kunt je bestanden kopiëren en verplaatsen en hernoemen. De webinterface ondersteund dankzij de AJAX technologie ook drag en drop acties welke de gebruikersvriendelijkheid zeer ten goede komt. De ‘Action’ knop biedt je mogelijkheden om ZIP bestanden uit te pakken. Je kunt bestanden uploaden en downloaden van je DiskStation zodat je altijd en overal toegang kunt hebben tot je bestanden. Binnen DSM wordt de beveiliging toegepast op de gedeelde mappen die je aanmaakt. Via ‘Properties’ heb je de mogelijkheid om ook op de onderliggende mappen rechten te weigeren of te geven aan medegebruikers.

DLNA Media Server


Wanneer je je collectie muziek, foto’s en video’s wilt streamen over het netwerk dan is de DLNA Media Server de ideale oplossing. Je plaatst je media in de gedeelde mappen voor video, audio en foto’s zodat deze beschikbaar worden voor andere DLNA/uPNP apparaten in het netwerk. Apparaten zoals een PlayStation 3 of Xbox360 kunnen door deze bestanden bladeren en de inhoud afspelen op je TV.
Zelf gebruik ik een PlayStation3 om de bestanden af te spelen. De DS1010+ wordt snel gevonden en het afspelen van diverse audio- en videobestanden verloopt zonder problemen. Ook HD video’s worden zonder problemen gestreamed. Zo ondersteund hij de volgende bestanden:
  • Audio: AAC, FLAC, M4A, MP3, Ogg, Vorbis, PCM, WAV, WMA, VBR, WMA PRO, WMA Lossless
  • Video: 3GP, 3G2, ASF, AVI, DAT, DivX, DVR-MS, ISO, M2T, M2TS, M4V, MKV, MP4, MPEG1, MPEG2, MPEG4, MTS, MOV,QT,SWF,TP,TRP,TS,VOB,WMV,XviD
  • Afbeeldingen: BMP,JPG,GIF,ICO,PNG,PSD,TIF,UFO


Voor kantoren die op zoek zijn naar een oplossing voor centrale opslag, delen van printers en webtoepassingen kan een Synology DiskStation ook een effectieve oplossing zijn. DSM heeft ook hier een aantal functies die hier goed op aansluiten:

Windows ADS Integratie


DSM ondersteunt Active Directory integratie zodat ook gebruikers en groepen in een Windows domein toegang kunnen krijgen tot de resources op je DiskStation. Per gedeelde map kun je instellen welke gebruikers toegang hebben tot deze map. Hierbij kun je lokale gebruikers toevoegen en gebuikers in een Windows domein.

Printer Server


Een DiskStation kan twee printers aansluiten via USB en deze delen op het netwerk. Via de Synology Assistant kan de gebruiker een wizard starten op via enkele stappen verbinding te maken met de gedeelde printers.

Web Station


Via Web Station kun je je eigen webtoepassingen ontwikkelen en hosten. De ingebouwde PHP en MySQL database support stellen je in staat om dynamische webtoepassingen te publiceren.
Het is erg eenvoudig om de website te publiceren. Je hoeft alleen maar de bestanden in de gedeelde map ‘web’ te plaatsen nadat je Web Station hebt ingeschakeld.

Mail Station


Als je zelf liever de controle over je e-mail accounts wilt hebben dan kun je de Mail Station add-on installeren op je DiskStation. Gebruikers kunnen zowel een e-mail client als webmail hun e-mail benaderen. Deze mailserver ondersteund diverste protocollen zoals SMTP, POP3, POP3 SSL/TLS, IMAP en IMAP SSL/TLS.
De Mail Station add-on is te downloaden vanaf de website van Synology.