2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Wat heb je nodig voor USB 3.0?

Ten eerste heb je de keuze: Ga je een nieuw systeem bouwen, of heb je momenteel al een werkende PC waar je tevreden mee bent?

In de eerste situatie is het slim toekomstgericht te denken, en te kiezen bij het assembleren van een nieuwe PC is het slim om te kiezen voor een moederbord die is uitgerust met USB 3.0/SATA3. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn.
Bij Gigabyte heb je de meeste keus, het begint bij de Gigabyte GA-P55A-UD3, die voor 120 euro al van eigenaar wisselt. Gigabyte heeft momenteel vijf moederborden te leveren die uitgerust zijn met USB 3.0/SATA3. Ook Asus heeft drie P55 moederborden die uitgerust zijn met USB 3.0.

Heb je momenteel al een PC waar je tevreden mee bent, en je zit er niet op te wachten om je moederbord te vervangen? Dan kan je je computer makkelijk uitrusten met een USB 3.0-controller.

USB 3.0-controllers zijn inmiddels prima verkrijgbaar, en hebben ook een mooi prijskaartje. Zo levert ASUS je de Asus U3S6 USB 3.0. Dit is een USB 3.0-controller met een PLX-chip die Asus ook gebruikt op hun moederborden. De controller maakt gebruik van PCI-express x4 en levert je twee USB 3.0-poorten. Het meest opvallende, en wat de controller daarmee ook aantrekkelijk maakt, is dat deze direct twee SATA3 poorten bevat. Hiermee ben je ook voorbereid op de nieuwe SATA standaard.
De controller kost je slechts dertig euro.


Heb je echter geen beschikking over een PCI-e x4 slot? Niet getreurd, RaidSonic levert je de "AC604 USB 3.0 Card". Deze werkt via één PCI-e x1 slot en levert twee USB 3.0-poorten. Deze controller kost echter wel wat meer, hij wordt voor ongeveer 45 euro verkocht.


In het bezit van een notebook? Niet getreurd, de meeste nieuwere notebooks zijn uitgerust met een ExpressCard-slot, en is ook uit te rusten met USB 3.0. Dit kan met de Brando ExpressCard USB 3.0-controller.
De ExpressCard levert je twee USB 3.0-poorten. Om de controller te laten werken moet deze via USB extra gevoed worden, de kabel daarvoor wordt meegeleverd. De ExpressCard kost 39 dollar en is direct te bestellen op de website van Brando.