3min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk & specificaties

Het eerste wat opvalt als ik de Nokia N900, voorzien van Maemo, uit de verpakking haal is de grootte van het toestel. Vroeger, toen mobieltjes net bestonden, was het zaak dat alles zo klein mogelijk was en bleef. Dan was het immers makkelijk mee te nemen. Alles ging toen van kleiner, naar kleiner, tot kleinst. Dat is nu veranderd, zo lijkt. De verhoudingen doen er niet meer toe en het draait om de functies. Toch doen verhoudingen er ook nog een beetje toe. En dat lijkt Nokia zich niet gerealiseerd te hebben.

Het eerste wat opvalt als de N900 gezien wordt, is het koelkast-model. Het toestel is namelijk groot en lomp. Vooral groot en lomp. Groot, dus als je de telefoon in je broekzak hebt, is het enorm lastig om de telefoon erin te positioneren, in mijn broeken zat het toestel regelmatig irritant, voornamelijk omdat het toch een vrij dik toestel was. Daar staat tegenover dat het ook betekent dat de N900 nooit zomaar ergens zal blijven liggen. Je voelt het immers vrij duidelijk als het toestel zich niet meer in je broekzak bevindt.

Het toestel is overigens niet alleen groot en lomp, zo ziet hij er ook uit. Het scherm is 3,5” en eigenlijk is dat ook de hele grootte van het toestel. Dat valt dus wel mee. Maar het designteam van de N900 zal wel een dagje vrij genomen hebben. Het is namelijk een heel dik toestel en mij ontgaat nog steeds waarom. De toetsen zijn vrij dun, dus daarom is het niet gedaan. het scherm, als je die uitschuift, valt ook op dat die vrij dun is. Waarom het toestel dus verder zo dik is, is mij niet bekend. Het is wel een keuze die ik betreur.


De N900 zal door style-pickers dus in ieder geval niet gekozen worden. Hiervoor is het toestel simpelweg te lelijk, lomp en irritant. Vrouwen zullen het toestel waarschijnlijk dus sowieso niet willen hebben. Dat hoeft ook niet zo’n heel groot probleem te zijn, het toestel richt zich toch op mannen en mensen met affiniteit met techniek.

De N900 is wel voorzien van een hoop extra’s, omzetblokjes naar oude Nokia-opladertypes. Een headsetje, een doekje om het scherm schoon te maken, USB-kabel, software, oplader. Alles zit erbij. Je hebt dus in ieder geval een compleet toestel als je hem aanschaft. Iets wat Nokia veel vaker doet, zo was ook de N97 een zeer compleet toestel wat betreft de extraatjes.

De N900 heeft, zoals gezegd, geen knoppen op de voorkant. Alles werkt via het touch-screen en het fysieke toetsenbordje wat je door middel van uitschuiven kan bereiken. Het nadeel aan dit fysieke toetsenbord is echter wel dat de knoppen allemaal wat klein zijn. Het typen met een onscreen-toetsenbord ging in sommige gevallen nog sneller dan door middel van dit fysieke toetsenbord. Je raakt namelijk onnodig veel dubbele toetsen, zoals bijvoorbeeld de Q en de W tegelijk. Dat typt niet makkelijk en begon bij mij zelfs te irriteren.


Concluderend is er dus eigenlijk wel te stellen dat het toestel qua uiterlijk in ieder geval geen schoonheidsprijs verdient. Daar tegen over staat dat het toestel wel de Nokia-kwaliteit heeft die we gewend zijn van Nokia. Dat betekent dat het toestel toch vrij degelijk is en dat hij in ieder geval niet zomaar kapot kan en zal gaan. Knoppen zijn degelijk en voelen niet fragiele aan. Een plusje voor Nokia dus.