4min

Tags in dit artikel

, , ,

Maemo

Maemo is het nieuwe platform van Nokia. Niet ontwikkelt door Nokia, maar wel medegefinancieerd en ontwikkelt door Nokia. De Finse fabrikant heeft namelijk besloten de Maemo-community actief te supporten. Als ik de telefoon voor de eerste keer aanzet valt op dat de interface toch wel bevalt. Dat betekent: het ziet er allemaal netjes en mooi uit. Maar werkt het verder wel goed?

Qua snelheid zit het wel snor. Als het toestel eenmaal is opgestart is hij wel snel. Tijdens opstarten – het is ook net een computer – is het toestel niet vooruit te branden. Dat zorgt wel voor wat irritatie. Maar goed, qua snelheid, als het toestel is opgestart, is hij zeer rap. Android is minder snel en Symbian al zeker.

Als je een vergelijking treft tussen Symbian en Maemo – wat fair zou zijn omdat beide door Nokia gesupport worden – valt vooral op dat Maemo er veel nieuwerwetser uitziet en betere support heeft voor touch-devices. Dat is een groot voordeel aan Maemo. Beide platformen hebben een community achter zich waar je U tegen zegt. Dat zorgt ervoor dat er veel meer mogelijk is en dat er voor veel problemen al een oplossing is gevonden. Een prettig gevoel, niet voor normale gebruikers, maar wel voor nerds zoals ons. Dan kunnen we de support van de community en ontwikkelaars aanwenden als het niet lukt.


Symbian zelf heeft dit ook, dus dat is nu niet direct een voordeel aan Maemo alleen. Maar het is wel handig. Tegenstanders kunnen nu argumenten aandragen als: Ja, leuk. Maar alle andere platformen hebben ook usercommunity’s. Dat is absoluut waar, maar bij de meeste platformen (Android en Symbian uitgezonderd), is de code niet open-source. Daar komt nog bij kijken dat de Maemo-community ook een fijne community is, overzichtelijk en met veel interactie van de ontwikkelaars. Een mooie plus voor Maemo dus.

Na intensief gebruik, valt toch op dat Maemo te kort schiet. Het platform ziet er namelijk uit alsof het niet af is. Had de ontwikkelaars extra tijd gegund voor feature-requests en voor bughunting en het had best goedgekomen. Maar wat er nu staat is echt buggy. Een typische bug is bijvoorbeeld in het updaten, het updaten van het toestel ging bijzonder lastig. Daarnaast is er een bug in Exchange, die ervoor zorgt dat (bijvoorbeeld) Google Exchange for Mail, Contacts en Calendar niet ondersteunt wordt. Jammer, want bijvoorbeeld Gmail, Google Apps, Google Calendar en Google Contacts wordt een hoop gebruik.

Over het algemeen merk je eigenlijk al dat het platform niet af is. Het is een serieuze belofte voor de toekomst, maar er is te weinig aan bughunting gedaan. Af en toe kreeg ik het idee dat een hobbyisten dit ontworpen hebben in hun vrije uren en dat er geen serieus bedrijf achter heeft gezeten. Het is dat ik beter weet, maar toch. Bughunting is een cruciaal onderdeel in je bedrijfsproces en dat is hier overgeslagen. Zo lijkt althans.


Ondanks die nadelen, waarbij de grootste toch echt is dat het niet af is, is het wel vlot en eye-candy. De overgangseffecten die gebruikt worden, de achtergrond die standaard ingesteld staat, zijn allemaal wel mooi. De widgets passen prima in het geheel en dus ziet het er prima uit.

Dan is er nog het grote voordeel dat er eigenlijk gewoon Linux op draait. Er draait gewoon een lichte variant van Linux op, met een default shell-access. Hiermee krijgen hobbyisten het voor elkaar om er bijvoorbeeld een volledige versie van Firefox op te draaien of OpenOffice.Org te installeren op het systeem. Dat alles draait, maar toch moet er rekening gehouden worden met een beperkte CPU. De CPU is met een snelheid van 600 MHz natuurlijk niet voorbereid op desktop-applicaties.

Toch is het wel lekker om te weten dat je de shell in kan en mag om dingen aan te passen en naar je hand te zetten. Het is niet zo dat Nokia je garantie stopzet als ermee bezig bent. Ze staan het immers ook bewust toe. Maar weinig fabrikanten staan toe dat klanten zelf de software naar hun eigen hand zetten of shell-access hebben. Hiervoor moet het toestel meestal geroot worden, moet een bootloader vervangen worden en vervolgens kan er een recoveryrom geflashed worden. Dan kan er een custom ROM op geflashed worden en kan je weer aan de slag. Tegenwoordig niet zo heel veel moeite meer, maar het kost wel wat tijd en moeite om het voor elkaar te boksen. Daar tegenover staat ook nog is dat je garantie er standaard mee ophoudt. Die is dan nog wel terug te krijgen door weer terug te flashen naar factory-defaults (in sommige gevallen), maar als je toestel ineens niet meer aangaat of dergelijk, kan je er in ieder geval niet mee terug. Het is dus toch een risico wat je loopt.