2min

Tags in dit artikel

, ,

I/O-panel en lay-out

Zoals ik in de vorige review al aangaf, het I/O-panel is bij een H55/H57 bord van groot belang, vanwege het feit dat de borden zich vaak zullen huisvesten in een HTPC. In een HTPC zijn alle mogelijke multi-media aansluitingen gewenst. Het is dus fijn dat we op dit bord ook DisplayPort zien en zes keer 3,5" audio uit.


Het I/O-panel is vrijwel identiek aan die van het Asrock bord. We zien één USB-poort meer én een DisplayPort-aansluiting. Verder zien we alle aansluitingen die we kunnen wensen, optical in/uit, Gigabit LAN, e-SATA en FireWire.


Bij het installeren van de videokaart had ik enige problemen, en liep ik tegen wat design foutjes in de lay-out aan.
Zo liep ik bij het installeren van de CPU-koeler tegen een ruimteprobleem aan. De ruimte tussen de CPU-socket en het PCI-e x16-slot is erg klein, de CMOS batterij past er tussen maar daarmee is het ook gezegd. De videokaart en CPU-koeler zaten tegen elkaar aan zonder tussenruimte, wat bij het Asrock bord niet het geval was. Dit is niet bevorderlijk voor de airflow. Ook liep ik tegen hetzelfde probleem aan wanneer ik de geheugenmodules wilde installeren terwijl de videokaart al geïnstalleerd was, de clipjes om het geheugen vast te zetten gaan dan niet meer open. Dit kan simpelweg verholpen worden door eerst de geheugenmodules te installeren en vervolgens de videokaart te plaatsen. Voor de rest zit de lay-out goed in elkaar, maar ik mis het PCI-e x1-slot. Helaas zijn er slechts twee ventilator-aansluitingen beschikbaar, wel beide met PWM-functionaliteit. Het rare daarvan is dat je in de bios alleen de mogelijkheid hebt om de CPU-ventilator via PWM te laten regelen, terwijl er over de ‘system ventilator’ geen woord gerept wordt.
Ook bij dit bord zien we geen koeling op de stroomvoorziening, maar zoals op de volgende pagina te lezen is, hoeft dat totaal geen probleem te zijn!