2min

Tags in dit artikel

, ,

Overklokken en features

De bios van het H55M-UD2H is vrijwel identiek aan het eerder geteste P55A-UD6 bord van Gigabyte. Dit houdt in dat een hele hoop overklokfeatures tot onze beschikking staan.
Uiteraard vinden we in de bios de mogelijkheid om XMP geheugenprofielen te laden en zien we features die we meestal alleen op high-end P55/H55 borden tegenkomen zoals de mogelijkheid om de CPU Amplitude/CPU Clock Skew in te stellen.
Het overklokken ging met dit bord vrij vloeiend. Problemen zoals het bord zichzelf onder volle belasting op hoge frequenties terugklokt zoals het Asrock bord deden zich niet voor. Het bord wist de Core i7 870 volledig stabiel te houden op 3.8 GHz. Indrukwekkend, want het Asrock bord liet het al afweten op 3.2 GHz.


Daarmee was het overklokfestijn nog niet afgelopen. Het Gigabytebord klokte lekker door en met 4.27 GHz was het feest pas afgelopen.
Het bord wist op die kloksnelheid toch een indrukwekkende score neer te zetten van 24574 Cinebench 10 punten. Voor een budget H55-bord is dit allerminst netjes. Hieronder het resultaat:


De processor was stabiel te krijgen op 4.0 GHz, een dikke 1 GHz meer dan wat het Asrock bord presteerde. Ook bij dit Gigabyte bord werd de stroomvoorziening heel heet, dus het is belangrijk om de voltages zo laag te houden, zodat de stroomvoer niet te veel belast wordt.
Gelukkig is dit bord dus ook voor menig desktopgebruiker geschikt die wil beginnen aan overklokken, de bios maakt het je heel makkelijk. Er is zelfs een functie die de voltages automatisch verhoogd wanneer je aan het overklokken bent, dat zorgt ervoor dat het altijd veilig blijft, en dat de foutmarge bij onervaren overklokkers een stuk lager ligt.

Dual-BIOS



Gigabyte heeft op bijna al haar moederborden de "Dual-Bios" geïmplementeerd. Dit houd in dat er twee fysieke BIOS-chips aanwezig zijn op het moederbord. Eentje fungeert als de bios waar je de instellingen in aanpast, en zal dus vrijwel altijd gebruikt worden.
Totdat er iets fout gaat, dan wordt de tweede "back-up" bios gebruikt. Wanneer de eerste bios-chip defect is zal de back-up bios altijd gebruikt worden. Wanneer er foute instellingen zijn in de primaire bios, kopieert de back-up bios de fabrieksinstellingen naar de primaire bios. Hierdoor is het ook veilig je bios te flashen, want als er iets fout gaat met de primaire bios, weet de backup-bios het altijd te herstellen. Hieronder een voorbeeld hoe het precies in zijn werk gaat: