2min

Tags in dit artikel

, ,

Software


Op de bovenstaande afbeeldingen zie je de pin-headers die op de kaart zitten. Links de "digital extension header", geschikt om een AUX S/PDIF uit- of ingang op aan te sluiten. De pinnen rechts op de kaart zijn bedoeld voor de uit- en ingang van respectievelijk microfoon en hoofdtelefoon aan de voorzijde van je behuizing. De header is overigens geschikt en compatibel met Intel HD-Audio.

De onderstaande foto geeft nogmaals de kwaliteit van de kaart aan. De condensatoren zijn van een zeer hoge kwaliteit. Het gebruik van goede condensatoren schijnen bij te dragen aan een betere geluidskwaliteit (ik kan het helaas niet testen). De gebruikte condensatoren zijn ook terug te zien op de Forte 7.1 en Home Theater HD 7.1 van Auzentech.


Software


De eerste tegenvaller kwam voor mij toen ik de software geïnstalleerd had. Ik ben bij Creative X-Fi producten gewend een heel arsenaal aan instellingen te krijgen die me helpen het gewenste resultaten te behalen. De Auzentech beschikt weliswaar over X-Fi gelijkwaardige software maar ontbeert vele opties. Alles zul je moeten doen vanuit de "Entertainment modus", het voordeel is wel dat je een mooi opgeruimd scherm hebt. De Vista-driver biedt als extra optie wel een apart volume schuif voor de luidsprekers en hoofdtelefoon uitgangen. Dit voorkomt dus knallende luidsprekers nadat je een hoofdtelefoon hebt ingeplugd.

Features zijn er op software niveau ook genoeg. Zoals bij de meeste software het geval is kun je een equalizer gebruiker. Als additie op die techniek heeft deze kaart ook de beschikking over Crystalizer die MP3’s mooier en helderder maakt. CMSS3D kan van een stereo hoofdtelefoon een virtueel surround hoofdtelefoon maken. EAX is met name interessant voor de gamer, deze geluidskaart ondersteund 4.0.

XP-gebruikers

De driver voor Vista en Windows 7 is prima en installeerde zonder enig probleem. Echter kom je op internet verontrustende reacties over de ondersteuning van het derde OS, Windows XP tegen. De XP-drivers schijnen bepaalde onderdelen te missen en krijgen niet de DTS-Connect driver die wel voor Vista en Windows 7 zal komen. Bovendien is de hoofdtelefoon uitgang alleen capabel om op 24/192 kHz uit te sturen met Vista en 7. Gebruikers met XP moet het doen met slechts 24/96 kHz.