3min

Features

Qua features biedt het Gigabyte bord niet zoveel meer dan het eerder gereviewde Asus moederbord. Het moet gezegd worden dat het Gigabyte bord natuurlijk over dezelfde chipset en soutbridge beschikt en daarom qua prestaties nagenoeg hetzelfde presteert als de Asus. Echter had ik toch graag wat extra’s gezien wat de Asus niet had. Het enige concrete voordeel voor de gebruiker is de lagere prijs van het Gigabyte bord. Overigens beschikt het bord niet over een eSATA-aansluiting aan de I/O-zijde van het bord.

Specificaties


Even wat dieper op de specificaties in dan maar. Het bord beschikt over een viertal DDR3-sloten die redelijk strak op de processor socket zijn gedrukt. In principe geeft dit geen problemen met lagere geheugenmodules maar in het geval van hogere modellen let dan op met de keuze van een koeler. Ik kon zonder problemen de koeler installeren en het geheugen plaatsen, echter mijn hogere HyperX-modules pasten niet. Op het moederbord zijn een aantal extra pin-headers aanwezig voor de (2x) firewire- en (8x) USB 2.0-aansluitingen. Rechts onderin het moederbord kunnen de kabels voor de aan/uit knop worden bevestigd. Twee PCI-sloten, twee PCI-Express x16-sloten en drie PCI-Express x1 sloten zorgen voor connectiviteit met additionele insteekkaarten.


Aan de achterzijde van het Gigabyte moederbord vinden zich zes USB2-poorten en twee USB3-poorten. Een gecombineerde PS/2-poort kan nog een muis of toetsenbord aansturen. Voor het beeld behoren D-sub, DVI en HDMI tot de mogelijkheden zoals dat ook het geval is bij de Asus. De onboard ALC892 geluidschip voert een zestal analoge aansluitingen en combineert deze met een digitale uitgang. Last but not least hebben we nog een Firewire aansluiting en een LAN-poort.

Lay-out

De SATA-poorten zijn netjes aan de zijkant gepositioneerd wat geen vervelende kabelbreuken oplevert. Het bord strak gekleurd en oogt rustig maar elke kleur heeft toch zo z’n functie. Echte minpunten op het gebied van lay-out is er niet al had ik de geheugensloten nog verder naar links willen hebben zodat ze minder interferentie veroorzaken met een eventuele koeler. Overigens is dit niet iets waar Gigabyte alleen mee zit, er zijn veel moederbordfabrikanten die geheugensloten nergens anders kwijt kunnen. Het viel me op dat het koelblokje van de soutbridge erg losjes zat. De push-pins houden het blok gewoonweg slecht op z’n plek en dat verbeterd nou niet bepaald de koelprestaties.

Voor de liefhebbers van PCB’s, hier de onderkant.

"DualBIOS"


Sinds jaar en dag beschikken de Gigabyte-moederborden over "DualBIOS". In het geval van een corrupte of misflashte BIOS kan de oude terug gezet worden. Het werkt eigenlijk heel simpel. Het systeem controleert bij het opstarten of het BIOS normaal functioneert. Indien er zich fouten voordoen zal automatisch een back-up BIOS geladen worden zodat het systeem alsnog gestart kan worden. Niet alle moederborden van Gigabyte beschikken over deze handige feature. Wil je weten welke wel dan moet je hier even klikken.