2min

CPU-Z en overklokken

IGP


Nu we toch een referentiekader hebben gekregen middels de 890GX van Asus is het interessant om op te merken dat je met het Asus bord meer voltage kon toekennen aan de IGP. De ingebakken IGP (HD 4290) zou volgens de verpakking tot een hoogte van 1150 MHz geduwd kunnen worden. Helaas is nergens te vinden hoe je dat moet doen laat staan dat het mij lukte. Wat ik ook probeerde ik kreeg er niet meer uitgeperst dan een magere 950 MHz. Het resultaat steeg hierdoor aanzienlijk (zie afbeelding), standaard kwam ik slechts uit op 1773 punten. Gek genoeg kwam de score veel lager uit dan bij de Asus het geval is. Hoe dit mogelijk is, is bij mij niet bekend. Het kan te maken hebben met BIOS-instellingen of stroombesparende functies (ik had al het mogelijke uitgezet).


Het overklokken op dit bord is sowieso niet echt ‘je-van-het’. Kon ik met het Asus-bord nog leuke PhenomII kernen unlocken, Gigabyte heeft geen eigen chip op het bord gedrukt. Jammer, want voor mij als overklokker is dat nou juist een leuke optie om uit te proberen. Vanuit Windows overklokken is ook niet mogelijk op dit bord. Ik heb het idee dat Gigabyte dit bord meer richt op de mainstream consumer (grootste markt) en niet op de overklokker. Gelukkig functioneert het bord fantastisch al is hij qua stroomverbruik wel wat gewilliger dan de Asus die het gemiddeld gezien 20 W beter (zuiniger) deed.


Hieronder de CPU-Z screenshots van de processor, het moederbord en het geheugen. Zoals ik al aangaf is dit bord geen echte overklokker al kon ik met gemak een stabiele overklok van 3800 MHz behalen en daar meerdere malen 3Dmark06 mee afronden.


Een keurige overklok na wat prutsen met de instellingen op het bord. Groot voordeel voor de potentiële overklokker is de DualBIOS. Mocht je een foutje maken dan zal automatisch de back-up BIOS de boel resetten en je kunt weer verder waar je gebleven was. Je hoeft dus niet elke keer je settings opnieuw in te voeren!


Het bord werd niet geleverd met de nieuwste BIOS (F1), vandaar dat ik hem met de automatische BIOS-update heb geupdate. Simpelweg vanuit Windows de tool draaien en het programma doet de rest.


Tijdens de overklok heb ik alle instellingen op standaard gelaten, gek genoeg werd het 1333 MHz geheugen aangezien voor CL7 wat niet het geval was. Echter bleek het systeem ten alle tijden stabiel wanneer het geheugen belast werd.

SuperPi


Voor het idee nog even een SuperPi overklok score erbij. Het systeem heeft alleen wijzigingen in processorsnelheid en geheugensnelheid. Overige instellingen zoals timings zijn op AUTO blijven staan.


Ook hebben we de Dhrystone en Whetstone overklokresultaten in een grafiek gezet.