2min

Tags in dit artikel

, , ,

I/O en layout

Smaken verschillen maar naar mijn mening is het bord prima om te zien. Het bord oogt rustig en heeft drie basis kleuren (zwart, wit en blauw). Ondanks dat er maar drie kleuren gebruikt zijn is het overduidelijk waar de headers voor dienen. Onderaan het bord zijn de USB-, Firewire- poorten gesitueerd. Vrijwel direct daarboven bevind zich een PCI-slot gevolgd door een combinatie van PCI-Express x16-sloten en PCI-sloten. Helemaal bovenin hebben de engineers een x1-slot geplaatst wat bijvoorbeeld gebruikt kan worden door een geluidskaart of LAN-kaart. Het bord lijkt over een prima mosfet- en nortbridge koeler te beschikken die niet interfereert met videokaart of grote processor-koelers.


Op het bord is een BIOS-debug schermpje aanwezig die met behulp van cijfers aangeeft hoe het POST-proces verloopt. Eigenlijk verschilt dit bord niet zoveel ten opzichte van de eerder gereviewde ASUS of Gigabyte. Wel is de prijs lager dan beide voorgaande borden en alleen daarom al een interessant bord.
ASRock heeft de SATA6-aansluiting zo gepositioneerd dat, in de meeste gevallen, eenvoudig kabels weggewerkt kunnen worden zonder knikken. Zag men bij sommige borden de ventilator-pinnen nog wel eens midden op een bord zitten, niet bij ASRock. Aan de randen van het moederbord, bovenin en rechts-midden, bevinden zich de aansluitingen. Handig want op die manier kun je de meeste kabeljes achter je moederbord langstrekken. Zelfde geld natuurlijk voor de reeds behandelde USB- en Firewire-poorten.

Geen ‘fancy’ koelblok voor de SB850 (southbridge).

We zien dat ASRock de sloten goed heeft geplaatst. Alleen een zéér lange videokaart zou de SATA-poorten nog kunnen overschaduwen. Om ervoor te zorgen dat je wel kabels kunt aansluiten zijn de aansluitingen naar de zijkant gericht in plaats van omhoog. Zelfde geldt voor de USB-headers die allemaal onder de PCI-sloten zitten en dus niet in de weg zitten voor een eventuele PCI-kaart.


Hierboven nog even de aansluitingen van het bord. Let op dat je bij het aansluiten van een toetsebord op USB de 2.0-poorten gebruikt. Het moederbord zal op de USB3.0-poorten je toetsenbord niet herkennen in het BIOS. Lastig als je wil opstarten en gauw wat wilt veranderen aan de instellingen.