2min

Tags in dit artikel

, , ,

Overklokken

Natuurlijk nog even proberen wat extra sap uit dit moederbord te persen. Naast de UCC-technologie kun je vanuit het BIOS prima overklokken en voor diegene die het willen zelfs vanuit Windows. Omdat het overklokken vanuit Windows lang niet zo efficiënt werkt als in het BIOS doe ik zoiets altijd vanuit het BIOS. Mocht het overigens zo zijn dat de overklok niet stabiel is dan zorgt het bord ervoor dat er een standaard BIOS-configuratie geladen wordt. In combinatie met ASRock’s U-COP (soort oververhitting beveiliging) is het overklokken erg makkelijk en bovendien veilig.


Dit bord beschikt tevens over Turbo25/30 wat automatisch (vooraf ingestelde instellingen) je volledige systeem overklokt. Simpelweg een paar klikken in het BIOS en je bent klaar. Zie het bovenstaande filmpje voor meer informatie. Alleen de processor is ook eenvoudig te overklokken m.b.v. vooraf ingestelde instellingen, let hier wel op het voltage wat wellicht een stuk hoger komt te liggen dan je lief hebt.

SuperPi


Voor het idee nog even een SuperPi overklok score erbij. Het systeem heeft alleen wijzigingen in processorsnelheid en geheugensnelheid. Overige instellingen zoals timings zijn op AUTO blijven staan.


Ook hebben we de Dhrystone en Whetstone overklokresultaten in een grafiek gezet.


3Dmark06


Op grafisch gebied presteert de ASRock bovengemiddeld. Ondanks dat dezelfde IGP geïnstalleerd is zijn de scores procentueel gezien iets beter dan Asus en Gigabyte. Dit maakt de kleine verliezen op de synthetische testen weer een beetje goed.


De IGP kan natuurlijk ook een stuk hoger ingesteld worden op 1000 MHz. De totale score stijgt daardoor naar iets meer dan 2500 punten. Niet schrikbarend veel meer maar wellicht net genoeg om je favoriete game toch nog een "beetje" te kunnen spelen.