3min

Tags in dit artikel

, , ,

Android en interface

Android


De Xperia X10 draait op Android 1.6 (Donut), helaas is dit niet de nieuwste versie. De telefoon is inmiddels uit en versie 2.1 van Android is al geruime tijd geleden gelanceerd door Google. Een gemiste kans van Sony Ericsson, aangezien Android 2.1 een hoop functies biedt die 1.6 niet heeft. Zo biedt Android 2.1 onder andere Google Earth en interactieve achtergronden, maar ook biedt het een flinke performanceupgrade. Er is aangetoond dat toestellen met Android 2.1 aanzienlijk sneller zijn dan toestellen met versie 1.5 of 1.6 van Google’s besturingssysteem.

Ondanks dat het toestel geen Android 2.1 draait, werkt het toestel perfect. Dankzij de snelle 1GHz-processor hapert het toestel niet en laadt alles lekker snel en soepel.

Interface


Sony Ericsson heeft, zoals vrijwel iedere fabrikant doet, een eigen interface ontworpen. Deze interface heet de UX-interface dat staat voor User eXperience. De interface is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Sense van HTC.


De interface ziet er gelikt uit en voegt ook wel degelijk iets toe aan de gebruiksvriendelijkheid. Zo is bijvoorbeeld het toetsenbord flink onder handen genomen en zijn sommige programma’s wat meer naar de hand van Sony Ericsson gezet en her en der wat eenvoudiger gemaakt. Ook biedt de UX-interface een aantal unieke applicaties zoals Timescape en Mediascape. Hierover later meer.

Touchscreen


De Xperia X10 beschikt over een vier inch capacitief touchscreen. Het touchscreen is mooi glad en het bewegen van je vingers op het scherm gaat soepel. Het scherm heeft een hoge resolutie van 480 x 854 pixels en kan 65.000 kleuren weergeven, waardoor foto’s er onder andere erg goed uit zien op het toestel. Helaas is het toestel wel voorzien van een TFT-scherm en geen AMOLED-scherm. AMOLED-schermen staan erom bekend dat de kleurweergave nóg beter is dan bij een TFT-scherm.
Bij zo’n grote resolutie is vaak het probleem dat alles erg klein wordt. Gelukkig is dit niet het geval. Alles is goed leesbaar en de iconen zijn niet zo klein dat je steeds mis drukt.


On-screen toetsenbord


Het toestel beschikt niet over een fysiek toetsenbord, waardoor je zult moeten werken met een schermtoetsenbord. Vaak is het probleem dat het toetsenbord snel de verkeerde letters pakt wanneer je het toestel rechtop houdt. Sony Ericsson heeft hiervoor zijn eigen toetsenbord ontwikkeld dat onderdeel is van de UX-interface. Met dit toetsenbord is zeer goed te typen en het is duidelijk te merken dat het toetsenbord een verbeterde versie is van het standaard toetsenbordje van Android zelf. Mocht je toch nog een verkeerde toets indrukken, dan maakt de telefoon daar automatisch het juiste woord van, of geeft het een aantal suggesties. Het toestel is ook een kwartslag te draaien, hierdoor wordt het toetsenbord en dus ook de knoppen groter. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om een verkeerde toets in te drukken.


Android biedt nog een aantal functies voor het toetsenbord. Zo is er in te stellen of er een geluidje afgespeeld moet worden bij het indrukken van een toets of dat het toestel een lichte trilling moet geven. Dit geeft een prettige feedback waardoor je toch het idee hebt dat je op een fysiek toetsenbord aan het typen bent. Verder biedt Android zoals eerder vermeld een optie voor autocorrectie en woordsuggestie. Mocht je dus een verkeerde toets indrukken, dan corrigeert Android het direct naar de juiste letter/teken. Android heeft een flink woordenboek waar een grote hoeveelheid woorden in staan. Tijdens het typen geeft Android een aantal suggesties voor een woord. Het is dus vaak niet nodig om het gehele woord te typen.