2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Software & Interface

Over de interface kunnen we kort zijn. Het is gewoon de oorspronkelijke Android-interface. Deze is behouden door Motorola op de Milestone. Ze hebben dus niet hun aparte interface voorgeïnstalleerd op de Milestone. De beweegredenen hiervoor zijn onduidelijk, wellicht heeft het te maken met de upgrade-mogelijkheden op het toestel.

Doordat je geen aparte interface meelevert is het makkelijker te upgraden naar toekomstige Android-versies. Er hoeft dan immers geen hele interface geport te worden naar de nieuwe versie van Android. Iets wat je nu veel ziet gebeuren bij HTC. Zij moeten nieuwe Android-versies eerst voorbereiden op de Sense-interface, alvorens de update beschikbaar komt. Juist om die reden laat HTC sommige versies ook liggen en released deze dus niet op de toestellen. Zo krijgt de HTC Hero van Android 1.5 direct een update naar Android 2.1. Versies 1.6 en 2.0 worden overgeslagen.


De geteste versie van de Motorola Milestone draait op Android 2.0. De eerste release van Android 2. Inmiddels is Android 2.1 al uit, dus de Milestone is niet volledig up-2-date. Wel is er een on-the-air-update beschikbaar voor Android 2.1, maar die kon deze Milestone gek genoeg niet vinden. Out-of-the-box wordt hij in ieder geval geleverd met Android 2.0. Een versie van Android die overigens nog prima mainstream mee kan.

Android 2.0 biedt, in tegenstelling tot Android 2.1, geen ondersteuning voor bewegende achtergronden en dat was het eigenlijk ook wel. Als we naar de Android 2.1 changelog gaan kijken valt meteen op dat Google zelf al aangeeft dat er eigenlijk geen noemenswaardige nieuwe features bijgekomen zijn. Uiteraard mist de Milestone wel wat bugfixing, wat toch jammer is. Toch heb ik geen bugs kunnen vinden die bij Android 2.1 verholpen waren.


De nieuwe platform-highlights van Android 2.0 zijn overigens wel degelijk aanwezig. Zo is er een native ondersteuning voor Exchange, zoals ook besproken in de review van de HTC Legend. Een HTC-toestel met Android 2.1 en de Sense-interface. Ook heeft Android een quick-contact-bar gekregen. Deze bar biedt icoontjes om snel met iemand in contact te komen en ik vind hem persoonlijk erg gemakkelijk werken. Verder zijn er wat camera-mogelijkheden bijgekomen, maar die komen later aan bod.

Wat opvalt is de snelheid van het toestel. De Milestone is relatief gezien erg rap en dat is wel heel fijn. Dat heeft de Milestone in ieder geval niet alleen aan zijn processor te danken, die blijft steken op ongeveer 600 MHz en 256 MB RAM.