3min

Tags in dit artikel

, ,

Specificaties, uiterlijk en installatie

De verpakking van de ReadyNAS is net als de NAS zelf zakelijk. Er staat niet veel op, geen speciale kleur en is verder duidelijk.

What’s in the box?


  • de NAS;
  • ethernetkabel;
  • stroomkabel;
  • installatie-handleiding.

Belangrijkste specificaties


Onderdeel specificatie
Afmetingen 200 x 132x 222 mm
Gewicht 4,6 kg
Processor Intel® EP80579 Integrated Processor @ 1066 MHz
Geheugen 1 GB DDR2 SODIMM
Disc interface
  • 4x SATA II
  • Hot swappable en hot spare
Ethernetaansluitingen 2x 10/100/1000 Ethernet-poorten met load balancing
USB 3x USB 2.0
Beveiliging SSL, Active Directory, shares en Encrypted logons


Uiterlijk


Zo als ik al vermeldde in het begin is deze NAS een stukje anders dan de voorgaande NAS’en die ik heb getest. Deze NAS is bedoelt voor de zakelijke markt en dat is goed te merken. De NAS beschikt over vier bay’s waar harde schijven kunnen worden geplaatst. Verder heeft hij vijf indicatielampjes aan de voorkant. Vier van deze lampjes zijn om te zien welke harde schijven werken, op het vijfde lampje is te zien hoeveel activiteit er plaatsvindt op de NAS. Op het gebied van knoppen kent de ReadyNas een back-up knop en een aan- en uit knop. Tot slot beschikt de ReadyNas over een USB-poort aan de voorzijde.


Wanneer je naar de achterkant van de ReadyNas gaat kijken valt de grote fan op. Deze fan maakt wel wat geluid, maar daar later meer over. Verder kent de ReadyNas twee USB-poorten op de achterkant en twee ethernetpoorten. Tot slot mist de aansluiting voor stroom natuurlijk ook niet op de achterkant.


Installatie


Het plaatsen van de schijven gaat al snel en na een reset van ons review-exemplaar kan de pret beginnen, tenminste dat is de bedoeling. De Netgear NAS heeft een eigen filesysteem, X-RAID. Hiervan zit versie twee ingebakken in de ReadyNAS NVX. Volgens Netgear zou deze vorm van RAID beter uitbreidbaar zijn dan gewone RAID (X RAID staat voor Expandable RAID). Hieronder is een video te zien waarin uitgelegd wordt hoe X RAID werkt:


Netgear gebruikt met deze vorm van RAID altijd een reserveschijf, dus bij gebruik van twee schijven zou één schijf ongebruikt zijn. Ook kent het systeem automatisch vrije data toe waar dat nodig zou zijn. Om goed te kunnen vergelijken met de andere door ons geteste NAS’en heb ik gekozen om me te beperken tot de normale vorm van RAID, die in mijn ogen flexibel genoeg zou moeten zijn om op een fatsoenlijke manier je data op te slaan. Ondanks dat Netgear het natuurlijk prima bedoeld, maar ik hou liever zelf controle over mijn shares en volumes.


Zoals het een goed hobbyist betaamd vergeten we de handleiding gelezen, want als ik dat gedaan had, dan had ik geweten dat na een reset naar fabrieksinstellingen je tien minuten de tijd hebt om via een tool van Netgear, RAIDAR, zelf aanpassingen te maken aan de gewenste RAID levels. Doe je dit niet binnen die tien minuten, dan zal automatisch worden gekozen voor het systeem van Netgear, waar niet mijn voorkeur naar uitgaat. Helaas moet je voor deze tool ook aanpassingen verrichten aan je eigen netwerk, omdat het apparaat op dat moment alleen luistert naar een apparaat in een bepaalde IP range.