3min

Tags in dit artikel

, , ,

Looks en inbouw

De fancontroller zit verpakt in een klein doosje met aan de bovenkant een voorbeeld van de fancontroller als hij aanstaat. In het doosje vinden we de fancontroller die goed verpakt is in een stukje kunststof en aan de zijkanten ondersteund wordt door een schuimvariant, waardoor beweging en schade niet mogelijk zijn. Verder vinden we nog enkele benodigdheden in het doosje. Enkele schroefjes ter bevestiging, een paar plakkertjes om de temperatuursensoren vast te plakken, en twee sensoren om niet werkende sensoren te vervangen. De fancontroller is geheel zwart en er valt nog niet aan af te zien wat het exact is.

De inhoud van het doosje behalve de fancontroller zelf

Inbouw


Het inbouwen van de fancontroller in de kast is simpel. In een 5,25"-slot zetten, vastschroeven en het apparaatje zit stevig in je kast. Daarna begint het probleem. Kabels, en die zijn er nogal veel. Er zijn ten eerste vijf kabels voor de vijf ventilatoren die de fancontroller kan aansturen. Maar aan elke kabel zitten twee aansluitingen. Een 3-pins aansluiting en een molex. Hierdoor kan je ventilatoren met beide typen aansluitingen aansluiten.

Zowel een molex als een 3-pins om de ventilatoren aan te sluiten

Verder zijn er vijf kabels voor de temperatuurmetingen. Bovendien is er nog een kabel met molex voor het leveren van stroom aan de controller, hier zit overigens ook een (losse) doorlusmolex aan, die je bijvoorbeeld aan je IDE-DVD-speler kan zetten.

Ik besluit van mijn cpu-fan de fan1 te maken, de intake aan de voorkant wordt fan2, de intake aan de zijkant wordt fan3, de outtakes aan de achterkant en bovenkant worden respectievelijk fan4 en fan5. Het aansluiten is simpel, maar hoe werk je alle kabels weg als je weet dat de kabels van de controller geen leuke sleeve eromheen hebben, en de gele kleur dus duidelijk zichtbaar is? Dat is van latere zorg, op dit moment werkt alles prima.

De temperatuurkabels worden op dezelfde volgorde aangesloten. Temp 1 komt op het koelblok van de cpu, vastgeklemd tussen het koelblok en de ventilator. Temp2 tussen de harde schijven in. Temp3, 4 en 5 waren wat onduidelijk waar ik ze moest plaatsen. Uiteindelijk Temp3 op de videokaart geplakt, dichtbij de intake aan de zijkant, temp4 aan de zijkant van de cpu-fan-behuizing en temp5 op het moederbordchipset. Hierdoor zou de fancontroller de snelheden automatisch moeten kunnen reguleren, al zit de voeler van temp5 mogelijk iets verkeerd. Een nadeel is overigens de vrij korte kabel van 50 cm. Ik probeerde de temp4 via de bovenkant van de CPU-koeler te laten lopen zodat deze niet voor het window te zien zou zijn. Echter kom ik dan moeilijk meer bij de videokaart. Dit probleem viel me ook al op bij de harde schijven. De temperatuursensor gaat direct vanaf het frontpaneel naar beneden en heeft eigenlijk net genoeg lengte om hem goed tussen de harde schijven te plakken. Dit alles gebeurt met behulp van de oranje stickertjes.

Eenmaal ingebouwd valt op hoe goed de kleur van de behuizing matcht met dvd-branders. Of de kleuren van het scherm (zie volgende pagina) goed past bij verschillende kasten is de vraag.

Table of contents