3min

Tags in dit artikel

, , ,

Werking

De werking van de controller is vrij simpel. Per ventilator kun je wisselen door op de ventilator op het schermpje te drukken. De huidig gekozen ventilator is wit van binnen en de rest is zwart met een witte rand om het nummer toch aan te geven.
Door op de auto/manual-toets te drukken verwissel je van automatisch regelen van fansnelheid en zelfbeheer. Op de automatische stand moeten de juiste warmtesensoren in de buurt van de ventilator hangen om een goed werkend systeem te krijgen. Op de handmatige stand bepaal je alles zelf. Je kan de snelheid van de ventilator regelen tussen 40 en 100% met stappen van 10. Onder de 40% is niet mogelijk.


De controller biedt ook een warmtewaarschuwer die een geluidssignaal geeft en een signaaltje op het scherm. Het geluid dat deze waarschuwing voortbrengt is aan de irritante kant. Bovendien, toen ik deze voor het eerst hoorde had niet verwacht dat deze van de fancontroller zou komen. Hoge korte piepjes, die niet bepaald luid zijn. Het is irritant, maar voelt niet aan als een alarm. De tweede waarschuwing is een knipperend temperatuuricoon op de controller zelf indien die specifieke ventilator gekozen is, óf een knipperend nummer op het scherm van de te hete sensor. De minimum insteltemperatuur is 30 graden Celsius en de maximum temperatuur is 90 graden Celsius.
Bij het testen van de sensoren door een sensor tegen een heet kop koffie aan te houden waarbij de temperatuur opliep tot 62 graden, viel de snelheid waarmee de sensor temperatuurverschillen waarnam op. Direct nadat ik hem van het kopje afhaalde stond de temperatuur op 31 graden.
Als laatste zitten uiterst rechts op de controller nog 2 kleine knopjes. Een aan/uit-knop en een reset-switch waarmee je de controller weer op standaardwaarden kunt krijgen.
Overigens dacht ik eerst dat de buzzer niet werkte doordat er geen geluid kwam bij een te hoge temperatuur. Na een reset van de controller werkte alles weer.

De achterkant van de fancontroller

Bediening


De bediening zoals hierboven beschreven is simpel en snel. Het touchscreen werkt adequaat en precies. Wat wel opvalt is het geluid dat gebruikt wordt bij de bediening. Aangezien het bij touchscreens handig is een signaal te krijgen of jouw actie wel wordt doorgevoerd werkt de buzzer ook bij de bediening. Deze piep is hetzelfde als bij de temperatuursensor, maar naar mijn mening niet irritant. Je weet waarom de piep er is, en het bedienen van een touchscreen wordt eenvoudiger. Prima gedaan door NZXT.

Stickertjes


Het is jammer dat er geen alternatief is voor stickertjes om de temperatuursensoren vast te zetten. Hierdoor moet je eerst zorgen voor een brandschoon oppervlak, voordat je de sensoren inbouwt. En als je dan een andere keer iets te wild bezig bent tussen de draden, plakken de sensoren niet meer, en écht veel stickers worden niet meegeleverd. Ik vond er slechts zes in mijn doosje. Na verloop van tijd blijkt ook dat de stickers totaal niet houden, en vastzetten met een ander materiaal dus eigenlijk gewenst is.

Table of contents