3min

Applicatie’s & camera

Wat maakt een smartphone smart? Zijn applicaties, dus hoe zijn die op de Nokia X6?

E-mail


E-mail is op twee manieren in te stellen. De telefoon heeft een mailfunctie voor alleen e-mail, werken met POP3. De andere is Mail for Exchange, deze kan ook contacten, taken en een agenda synchroniseren en kan ook met IMAP omgaan.

Browser


De standaardbrowser van Nokia heet "Web browser voor S60" maar via de Ovi Store kan je ook Opera Mini downloaden. De browser rendert snel en heeft Adobe Flash Lite 3 waarmee je Youtube op kan. Het is mogelijk om meerdere vensters open te hebben, maar er zijn geen tabs, dus wisselen moet je via een wisselknop doen.

SMS & Toetsenbord


SMS werkt prima zoals bij elke telefoon. Echter wat anders is dan bij de Nokia 5800 is dat als de telefoon rechtop staat het toetsenbord een standaard telefoon layout krijgt en horizontaal veranderd dit in een breed QWERTY-toetsenbord. Bij de Nokia 5800 was dit naar eigen zin aan te passen, maar door het capacitatieve toetsenbord is de precisie lager en is de keuze om ‘zelf je toetsenbord te kiezen’ te laten vallen begrijpelijk.

Op de Nokia 5800 maak ik zelf gebruik van Dasur SlideIT wat ik fijner vind ’typen’. Deze software werkt ook voor de X6, maar is iets minder accuraat. Door je pink je gebruiken in plaats van je wijsvinger kan je toch iets beter resultaat krijgen.

Camera


De camera is 5 megapixels en heeft een Carl Zeiss-lens. Filmpjes kunnen worden geschoten op 640×480 (VGA resolutie). De camera aan de voorkant (voor videotelefonie) neemt op met 176 x 144 pixels, van 5 tot 15 beelden per seconde. Prima voor videotelefonie.

Hoe goed is de camera aan de achterkant? Afhankelijk van wat je fotografeert kan je aardige foto’s krijgen. Foto’s in donkere omgevingen leveren al snel ruis op met telefoons dus hier een aantal foto’s:



Met flitser in donkere ruimte:

Buiten op afstand:


Met digitale zoom:

GPS, Ovi Maps


Ovi Maps is het nieuwe navigatieprogramma van Nokia. Na de overname van Navteq door Nokia was het wachten op (betere) software een kwestie van tijd. De nieuwe Ovi Maps geeft snelheidslimieten aan, werkt soepel met schuiven en zoomen over de kaart en heeft binnen 5 minuten satellietverbinding. De kaart van Europa is bovendien van voren in te laden zodat je niet met hoge roamingkosten zit in het buitenland.

Ovi Maps is in te stellen op Auto of Lopen, aangezien ik op de fiets was had ik de instelling op Lopen staan. Ovi Maps werkt net zoals de meeste navigatiesystemen prettig, maar liet mij toch één keer ‘lopen’ over een weg die verboden was voor voetgangers & fietsers. Gelukkig was er wel een parallelweg die ik kon gebruiken.

Ovi Maps is momenteel nog zonder stem, je moet dus echt op je telefoon kijken voor de route. Overigens komt hier wel verandering in, Nokia heeft nu een PR-stunt waarin jij de stem van Ovi Maps kan worden.