4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Specificaties en Techniek

Laten we eens gaan kijken naar de exacte specificaties van deze router en de gebruikte technieken voordat we deze aan onze test en pijnbank onderwerpen.

Specificaties:
Router: Sitecom 300N XR Gigabit Gaming Router II WL-309
WAN-poort 1 (400 Mbit routing snelheid)
LAN-poort 4 (1000 Mbit)
USB-poort 1
Wireless N (300 Mbit) zowel de 2,4GHz als 5Ghz frequentie
Antennes 2 intern, 2 extern



Dat waren de belangrijkste algemene specificaties van deze router, wat verder opvalt is dat Sitecom in deze router een zogenaamde Streamengine technologie heeft gebruikt die op een speciale chip is geplaatst en zorgt voor het routeren van het dataverkeer. Iets wat Sitecom er niet bij vermeld is dat ze deze techniek inkopen bij Ubicom, het bedrijf dat de Streamengine heeft ontwikkeld. Deze chip is dan ook inmiddels in veel meer routers te vinden, de meeste merken hebben echter maar één model op de markt met deze chip, daar tegenover staat dat D-link de Streamengine in zo’n beetje elke router heeft zitten die de laatste twee jaar op de markt zijn gekomen.


De meeste andere routers hebben dus geen Streamengine technologie en doen dit werk softwarematig en zonder hardware chip. Dit kan dus iets zijn waar Sitecom het op prestaties mee kan winnen, gezien een hardwarematige oplossing het altijd wint van een software oplossing. Tijdens de persbijeenkomst waar deze router zijn intrede deed werd aangegeven dat de Streamengine technologie werkt op basis van het soort verkeer en welke prioriteit die eraan hangt. Zo wordt al het verkeer ingedeeld in een bepaald soort, web en e-mail, game, video, filesharing, en voip verkeer. Hier wordt vervolgens een prioriteit aan gegeven om ervoor te zorgen dat de diensten ongestoord en vloeiend lopen. De router kan dit doordat er tientallen games en diensten voorgeprogrammeerd zijn in de router en deze dus kan herkennen. Het kan nog wel gebeuren dat je een splinternieuwe game of dienst gebruikt die nog niet is voorgeprogrammeerd, in dat geval kan je deze handmatig toevoegen.

Bij deze (gaming) router, hoe kan het ook anders, heeft het gameverkeer voorrang op al het overige verkeer. Zou er dus sprake zijn van een capaciteitsprobleem, bij een klein internetabonnement met lage snelheid, dan zal al het andere afgeknepen worden om de online game zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor gamers is dit dus de ideale oplossing, geen zus, vriendin of vrouw die met haar Youtube video’s een hoop lag tijdens je online game veroorzaakt of dat ene broertje die heel Usenet naar zijn pc wilt downloaden.

De meest logische vraag was dan ook, als je geen gamer bent moet je deze router dan ook meteen in het schap laten liggen? Of is het aanschaffen ervan voor niet gamers ook zinvol? Volgens Sitecom kan deze router dan nog steeds een prima functie vervullen, het is namelijk mogelijk om de Streamengine uit te schakelen maar wel gebruik te maken van het Wish platform. Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer alleen zit er in Wish nog niets automatisch voorgeprogrameerd zodat je alles zelf kan bepalen. Het nadeel is echter dat je dan van elke dienst moet gaan opzoeken welke poorten het gebruikt om het vervolgens per dienst of game in te stellen, wat toch wel erg veel werk is.


Dan de overige hardware, deze router beschikt over Simultaneous Dual-band technology, wat niet veel meer inhoudt dan dat zowel de 2,4 GHz frequentie als de 5 GHz frequentie tegelijk gebruikt kunnen worden. Dit is niet iets heel speciaals want veel andere routers beschikken hier tegenwoordig ook al over, maar wel iets wat je tegenwoordig als vereiste mag stellen.

Daarnaast beschikt deze router over 2 interne en 2 externe antennes, ook iets wat je tegenwoordig steeds meer ziet en wat alle andere nieuwe routers ook gewoon horen te hebben. Tot slot beschikt de router over 1 USB-poort waar een storage drive aan kan worden gehangen, iets wat ik in de specificaties niet terugvind is of er ook een printer aan gekoppeld kan worden.

Als we kritisch kijken naar de specificaties dan voldoet deze router aan alle eisen die je mag verwachten van een router anno 2010, het enige wat echt extra is in tegenstelling tot andere routers is dat deze router een losse chip heeft voor die Streamengine technologie.

Gezien wij van Techzine zijn en nieuwsgierig zijn naar deze stream routerings-chipset van Sitecom hebben we besloten de router maar eens open te schroeven en te kijken of wij deze chip kunnen vinden om een beter idee te krijgen hoe het precies in elkaar zit. Hieronder de foto’s.




Veel valt er natuurlijk niet aan te zien maar het is een chip en Sitecom heeft inderdaad een echte hardware-oplossing voor hun Streamengine technologie en dat is iets wat veel andere routers niet hebben. Nu maar eens kijken of het ook uitbetaald in de prestaties.