Prestaties

Uiteraard is een router niets waard zonder goede prestaties, echter moet er bij het meten van de draadloze prestaties een kanttekening gemaakt worden. Techzine beschikt helaas niet over een testruimte zonder enige radiosignalen en hierdoor kunnen wij geen storingsvrije meting doen.

Uiteraard doen wij ons best om een zo goed mogelijk meting te doen maar het kan altijd afwijken met je eigen thuissituatie. De draadloze prestaties van de router zijn van meerdere factoren afhankelijk.


Ten eerste hoeveel andere routers en radiosignalen er in de buurt te vinden zijn. Dit zorgt namelijk voor storing en kan de snelheid flink verminderen. Ten tweede de computer waarmee getest wordt en dan voornamelijk de chip die gebruikt wordt voor het draadloze signaal. Wij hebben bijvoorbeeld in eerste instantie getest met een Intel WiFi Link 5100 AGN en de resultaten daarmee vielen wat tegen. We kwamen op de 5 GHz band niet verder dan 97 Mbit en op de 2.4 Ghz band niet verder dan 37 Mbit. Gezien wij dat toch wat tegen vonden vallen zijn we toen overgestapt op de Intel Wifi link 5300 AGN en daarmee haalde wij een stuk betere prestaties. Voor de duidelijkheid heb ik alles in een grafiek gezet.

Daarnaast is het vorige model van deze router helaas niet op kantoor getest waardoor de situatie compleet anders is, en daarbij is de testmethode ook veranderd. Dit alles zorgt ervoor dat we niet goed kunnen vergelijken met het verleden. We hopen binnenkort wel met concurrerende modellen te kunnen vergelijken. Gelukkig kunnen we op basis van ervaring wel een hele goede inschatting maken van deze router.

We hebben verschillende metingen gedaan om de snelheid te meten. Allereerst op 1 meter afstand van de router, zowel de 5 GHz als de 2,4 GHz band, vervolgens hebben we dezelfde metingen ook op 25 meter afstand gedaan en tot slot een LAN meting met cat6 kabels.