4min

Tags in dit artikel

, , ,

Symbian^3

Zoals gezegd is de Nokia N8 het eerste toestel dat voorzien is van de nieuwste versie van Symbian, namelijk Symbian^3. Men verwachtte niet dat Symbian^3 een ware revolutie teweeg zou brengen en dat kunnen we na het gebruik van het OS alleen maar beamen. Desalniettemin is Symbian^3 een grote stap vooruit in vergelijking met de eerdere versies van het besturingssysteem. Symbian^3 voelt beter aan dan de voorgangers omdat het sneller en efficiënter werkt.



Veranderingen


Gebruik

Scrollen en selecteren gaat duidelijk makkelijker en vloeiender in Symbian^3. Zo was het in eerdere versies soms het geval dat er dubbel geklikt moest worden om iets te selecteren of te openen, in de nieuwe versie is dit alles beperkt tot één knop. Het scrollen gaat vloeiend en tegen het einde van een lijst zal de telefoon een soort iPhone-achtig bounce-effect tonen.

De telefoon vraagt ook veel minder om bevestiging dan telefoons die gebruik maakten van eerdere versies van Symbian. Overigens had dit nog steeds veel minder mogen zijn. Ga je bijvoorbeeld in de internetbrowser van een onbeveiligde pagina naar een beveiligde en andersom, zal de telefoon elke keer weer vragen om bevestiging van de gebruiker, ook als de pagina al eerder is bezocht en als al eerder bevestiging is gegeven. Dit had niet zo hoeven zijn wat ons betreft.



Tekstinvoer

Helaas verschijnen geïnstalleerde applicaties niet in het hoofdscherm, maar staan ze allemaal in de aparte ‘Toepassingen’-map. Gelukkig is het wel mogelijk om alsnog een snelkoppeling op het hoofdscherm te plaatsen, maar dit voelt toch erg omslachtig aan. Hier had meer van de concurrentie geleend kunnen zijn. Over hoofdschermen gesproken; er zijn in plaats van één scherm nu drie schermen waar de gebruiker allerlei widgets en dergelijken kwijt kan. Door naar links of rechts te vegen bereikt de gebruiker een ander hoofdscherm. Dit voelt echter wel erg traag aan en zelf gingen we dan ook gauw automatisch over op de knop in het onderste deel van het scherm, waarmee we één scherm naar rechts op kunnen schuiven.



Aangezien de N8 geen fysiek toetsenbord bezit, moet tekstinvoer wel via het scherm gedaan worden. Het toetsenbord wordt in de portret-mode weergegeven als een nummeriek-toetsenbord, terwijl de telefoon een QWERTY-bord weergeeft wanneer men de telefoon een kwartslag draait. Waarom Nokia hiervoor koos is onduidelijk, de concurrentie doet dit immers niet. Eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat voornamelijk het nummerieke toetsenbord niet fijn werkt op een touchscreen.

Maar ook het grote toetsenbord is eigenlijk niet zo geweldig. Letters worden recht onder elkaar weergegeven in plaats van dat ze schuin onder elkaar geschakeld zijn. Dat is nog niet zo’n probleem, het moeilijke zit hem in het gebruik van het toetsenbord. Wanneer je namelijk iets in dient te typen zal het volledige scherm vervangen worden door het overzicht van het toetsenbord. Zo kan niet gauw even gespiekt worden wat ook al weer getypt moest worden. Ook wisselen naar een volgend of vorig tekstveld is er dan helaas niet bij. Voor grote lappen tekst of het invullen van formulieren is dit dan ook een zeer onhandige aanpak.

Multitasking

Symbian^3 is voorzien van multitasking-mogelijkheden, al lijkt dit niet helemaal goed uitgewerkt te zijn, vooral qua uiterlijk. Door de menu-knop lang ingedrukt te houden verschijnt een venster met alle actieve programma’s. Het venster ziet er echter erg slecht uit en is erg onoverzichtelijk doordat er een miniatuurweergave van het venster wordt getoond die veel te veel ruimte inneemt.

Symbian^3 kent nog veel meer veranderingen ten opzichte van S60v5, maar we zouden een flink artikel kunnen vullen met alleen al het behandelen van al deze wijzigingen. Conclusie is dat Symbian^3 een flinke stap vooruit is in vergelijking met S60v5, maar dat het systeem nog altijd gedateerd aanvoelt wanneer men het vergelijkt met de concurrentie van bijvoorbeeld iOS en Android.



Symbian^3 kent nog wel een aantal problemen. In de relatief korte tijd dat we de smartphone testten hebben zich verschillende problemen voorgedaan. Zo was de smartphone op een gegeven moment onder de indruk dat deze aan het opladen was, terwijl hij geen enkele manier aangesloten was. De telefoon wilde ook niet zomaar afsluiten en dit was natuurlijk erg onhandig aangezien we ook de accu niet zomaar konden verwijderen.

Een ander moment bleef alle tekst hangen en werd het scherm op een gegeven moment werkelijk gevuld met hangende letters die eigenlijk zouden moeten verdwijnen. Hopelijk komt Nokia gauw met een update voor het systeem die de grootste problemen op kan lossen.