2min

Tags in dit artikel

, , ,

Applicaties

E-mail


De e-mailclients die Symbian S60v5 bevatte zijn in Symbian^3 samengevoegd tot één client waarin een Exchange-box aangemaakt kan worden. Dankzij de Exchange-functie is het mogelijk om contacten, agenda’s en taken makkelijk te importeren vanaf het internet.

Door de Exchange-functie is het veelal mogelijk om je contacten vanaf je oude smartphone mee te nemen naar de N8, aangezien veel toepassingen gebruik maken van Exchange. Daarnaast kan dit ook via een Google-account.

De mailclient werkt goed en snel, in vergelijking was het vaak zo dat de N8 véél eerder aangaf dat er een nieuwe mail ontvangen was dan bijvoorbeeld de iPhone 3GS. Dit kon soms werkelijk minuten schelen.

De interface is simpel gehouden maar lijdt natuurlijk wel onder het matige on-screen toetsenbord van de N8.

Browser


De internetbrowser van Symbian^3 is duidelijk sneller geworden dan die van S60v5, maar werkt toch verre van ideaal. Het is tijdens het browsen niet direct mogelijk om een URL in te voeren, dit moet via een omweg. Verder wordt er ook vrij weinig weergegeven op het scherm. Gelukkig is er wel ondersteuning voor multitouch-commando’s.





Ovi Maps


Natuurlijk is de N8 voorzien van een GPS-module en daarbij ook Nokia’s eigen Ovi Maps. De GPS van de N8 werkt prima en lijkt zeer accuraat en kan snel de positie bepalen, ook wanneer deze binnen wordt aangesproken. De navigatie werkt prima en de gratis verkeersinformatie en informatie over controles is een welkome toevoeging voor de notoire snelheidsduivels onder ons.

Zoals eerder gezegd was de multitasking-functie niet altijd ideaal en dat blijkt bij het gebruik van Ovi Maps. Wanneer de applicatie gebruikt is voldoet het niet om simpelweg terug te gaan naar het hoofdmenu met een druk op de menu-knop. De applicatie zal op de achtergrond door blijven draaien en zuigt de batterij werkelijk waar leeg. We hadden de applicatie ’s avonds na het opladen nog even getest, op volle acculading dus. Daarna is de telefoon weggelegd, maar ’s ochtends was het toestel helemaal leeg.

Ovi Store


Een rare gewaarwording is dat we eerst een applicatie moeten downloaden om de Ovi Store te kunnen betreden. Waarom niet gewoon direct voorgeïnstalleerd? Daarnaast moet er eerst ingelogd worden voordat het aanbod van applicaties bekeken kan worden. De Ovi Store heeft ook aardig wat tijd nodig om op te starten.

De Store werkt wel lekker vlug en makkelijk, het downloaden en installeren gebeurt, natuurlijk afhankelijk van de grootte van de applicatie, in een ogenblik. Veel applicaties moeten nog wel aangepast worden voor Symbian^3. Toch zijn veel gebruikelijke applicaties als Foursquare, NOS Teletekst, Skype en Buienradar reeds te vinden.

Men kan betalen met een creditcard of de telefoonrekening. Helaas geen PayPal of iDeal dus.