5min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Exterieur

Deze versie van de BitFenix Colossus is zowel extern als intern zwart gekleurd. Zoals eerder vermeld in de specificaties is er echter ook een andere variant verkrijgbaar die zowel extern als intern in het wit gekleurd is. Een groot gedeelte van de behuizing is gemaakt met behulp van het materiaal ABS. Over het algemeen voelt het exterieur zeer degelijk aan ten opzichte van het standaard plastic. Intern is de constructie gemaakt van SECC. Het uiterlijk van de kast spreekt mij aan. Vooral de strakke afwerking verdient een compliment, want geen enkele aansluiting of een ander deel van het ontwerp dat afbreuk kan doen aan de strakke afwerking is te zien. Echter heb ik wel het gevoel dat de meningen over het uiterlijk van deze behuizing behoorlijk uiteen kunnen lopen.

Zijkanten


Allereerst dient vermeld te worden dat de BitFenix Colossus niet is uitgerust met een window en dat er ook geen mogelijkheid is voor het plaatsen van een ventilator aan de zijkant. Dat heeft te maken met het feit dat de zijkanten zijn uitgerust met vijf LED-strips in horizontale richting die van kleur kunnen veranderen. Deze LED-strips zijn vormgegeven in een vorm die sterk doet denken aan de golfwerking op zee. Andere woorden om dit spektakel te beschrijven heb ik er in ieder geval niet voor. De LED-strips zijn verwerkt in de zijkant van de behuizing zelf en feitelijk worden de vijf vormen verlicht door een aantal LED’s die intern aan de achterkant worden tegengehouden. Alleen de kabel om het geheel van stroom te voorzien heeft vrij baan en kan op de daarvoor bestemde plek aangesloten worden op het moederbord.

Deze vormgeving is identiek aan beide zijkanten van de behuizing.









Voorkant


De voorkant van de behuizing is uitgerust met een deur die losgemaakt kan worden. In deze deur zijn dezelfde soort LED-strips aanwezig die we ook aan de zijkanten aantroffen. Ze zijn nu wel anders vormgegeven. Aan de linkerzijde lopen ze schuin af, voor lopen ze geheel horizontaal en aan de rechterzijde loopt het weer schuin op. Aan de bovenkant pronkt het logo van BitFenix. Het logo wordt ook verlicht en dat gebeurt tegelijkertijd met de verlichting van de strips.







Wanneer de deur losgemaakt wordt springen de vijf 5,25 inch drive bays in het oog die uitgerust zijn met ventilatiegaten met daarboven de indicatoren die de status van het systeem weergeven. Tevens zien we de ventilatiegaten waarachter zich de ventilator bevindt die aan de voorkant de luchtstroom op gang brengt. Tevens zien we een slot voor een gedeelte aan de bovenkant van de behuizing waarover later meer.



Aan de onderkant van de deur zijn gaten aangebracht waardoor de ventilator lucht kan aanzuigen, maar voor de beste werking moet uiteraard de hele deur openstaan. Wanneer men de beste prestaties wil op het gebied van koeling gaat de strakke afwerking dan ook deels verloren, aangezien de deur geopend moet worden.



Bovenkant


Aan de bovenkant van de BitFenix Colossus zien we de ventilatiegaten die bestemd zijn voor de ventilator aan de bovenkant. Tot op heden hebben we echter nog steeds geen aan- en uitknop en een reset knop gevonden. Dat komt door het feit dat beide knoppen en andere mogelijkheden zijn verwerkt in de behuizing. Met een klep wordt dit namelijk afgedekt. Deze klep kan afgesloten worden met het eerder besproken slot aan de voorkant van deze behuizing.



Wanneer de klep geopend wordt treffen we verschillende dingen aan. Allereerst zien we vier knoppen. De twee knoppen aan de linkerkant doen dienst als aan- en uitzetknop en als reset knop. De middelste knop die ook groter is wordt gebruikt om de rotatiesnelheid van de ventilatoren aan te passen. De twee knoppen aan de rechterkant kunnen de kleur veranderen van de LED’s, namelijk blauw of rood en de intensiteit van de verlichting aanpassen. Onderstaande video geeft dit weer.



Achter deze knoppen bevindt zich een bakje dat door BitFenix daar geplaatst is om (met in ons achterhoofd het eerder geobserveerde slot) waardevolle spullen in te bewaren. In het bakje zijn de USB 2.0- en USB 3.0-poorten terug te vinden, de eSATA-aansluiting en de HD Audio uitgangen. Je kan er dus veilig een extern opslag apparaat aansluiten, zoals bijvoorbeeld een USB-stick, je hoeft dan niet bang te zijn dat iemand er met je USB-stick vandoor gaat, mits het bakje is afgesloten natuurlijk. Het is tevens een handig bakje om bijvoorbeeld niet gebruikte schroeven of ander materiaal te bewaren. Het bakje en het klepje dat de boel afdekt zijn echter beiden gemaakt van ABS, dus het is niet vrij moeilijk om deze beveiliging te omzeilen mocht dat echt nodig zijn. Verder bevinden zich aan de zijkanten van dit bakje een aantal aansluitingen. Dit beveiligingssysteem wordt S3 genoemd.

Tot slot is een groot gedeelte van de bovenkant opgevuld met ventilatiegaten. Achter deze ventilatiegaten zit een 230 mm fan die de lucht uit de kast blaast.

Achterkant


Wanneer we de achterkant bekijken dan zien we dat de BitFenix Colossus uitgerust is met vier openingen. Deze vier openingen worden gebruikt voor het naar buiten geleiden van slangen die gebruikt worden bij waterkoeling.

Onder deze twee gaten treffen we eerst logischerwijs links het I/O-paneel aan. Rechts van dit paneel bevinden zich de ventilatiegaten waarachter eventueel een 140 mm fan kan worden geplaatst. Hieronder bevinden zich acht uitbreidingssloten en het geheel wordt afgesloten met de ruimte waarin de voeding geplaatst kan worden.



Overig


De behuizing rust op vier die gemaakt zijn van plastic. Het zijn poten die erg degelijk aanvoelen. De poten zijn aan de onderkant tevens uitgerust met rubberen strips in een cirkelvorm waardoor de behuizing op relatief gladde oppervlakken niet snel verschuift.