4min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Interieur

Wanneer de zijpanelen van de behuizing ontdaan worden zien we allereerst dat de binnenkant ook in het zwart gekleurd is. De behuizing heeft geen window, dus voor de afwerking maakt het niet enorm veel uit, maar persoonlijk vind ik het wel mooier wanneer het geheel in kleur met elkaar overeen komt.

Cable Management


Op het gebied van Cable Management is er met de BitFenix Colossus veel mogelijk. De behuizing heeft verschillende mogelijkheden om de kabels weg te werken. Zowel intern als extern kunnen er kabels weggewerkt worden.

Ten eerste zijn er in de constructie van de behuizing zeven gaten aangebracht waarmee de kabels van de apparatuur tussen de achterkant van het moederbord en het zijpaneel weggewerkt kunnen worden. Deze gaten zijn uitgerust met onderdelen die de kabels degelijk op de plek houden. Één gat onderaan is wat groter van omvang en geschikt voor het wegwerken van bijvoorbeeld de ATX-stekker. De andere zes gaten zijn iets kleiner en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor SATA-kabels.

Extern is het echter ook mogelijk om kabels weg te werken en dat is een aangename verrassing. Aan de voorkant is een systeem aangebracht waarmee de kabels afkomstig van de aansluitingen aan de bovenkant weggewerkt kunnen worden. Via gleuven en baantjes kunnen kabels alle richtingen in worden gestuurd. Dit is bijvoorbeeld vooral handig met een headset die aangesloten is. Het zal menigeen bekend voorkomen dat deze kabels vaak in de weg zitten wanneer de lade van bijvoorbeeld een dvd-speler wordt geopend. Met dit systeem behoort dat in ieder geval tot het verleden.



Uitsparing in het moederbord-tray


Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat de meeste behuizingen in dit segment van de markt zijn uitgerust met een uitsparing in het moederbord-tray. Zo’n uitsparing maakt het makkelijker om bijvoorbeeld de backplate van een koeler los te maken en het moederbord hoeft daarom niet eerst gedemonteerd te worden. Bij de BitFenix Colossus is dit niet anders, want het bedrijf heeft de behuizing met een uitsparing uitgerust. Het is de vraag of deze uitsparing bij een groot aantal moederborden gebruikt zal kunnen worden. Bij het geïnstalleerde moederbord, een P35 DS3R van Gigabyte, zijn twee van de vier gaten in het moederbord om een backplate aan te bevestigen erg moeilijk benaderbaar.



Voeding


In de BitFenix Colossus wordt de voeding onderin de behuizing geplaatst. De voeding rust op vier verhoogde punten van rubber met bovenaan een vierkanten oppervlak om resonantie tegen te gaan. Onderin bevinden zich ventilatiegaten die uitgerust zijn met een stoffilter.



Uitbreidingssloten


Het installeren van de insteekkaarten gebeurd met een systeem waarbij geen gereedschap om de hoek komt kijken. Het is een kwestie van de hendel naar je toe halen, de insteekkaart installeren, en vervolgens de hendel weer richting de behuizing te drukken. Daardoor klikt het geheel zich weer vast waardoor ook de insteekkaart bevestigd wordt.



Drive bays


De BitFenix Colossus is uitgerust met een groot aantal drive bays en is mede daardoor erg geschikt voor de power user. Zoals in de specificaties eerder vermeld is beschikt de behuizing over vijf 5,25 inch drive bays en zeven 2,5/3,5 inch drive bays (afhankelijk van de situatie verschilt dit).

Drive bays van 5,25 inch worden in de behuizing vastgemaakt met een bevestigingsonderdeel dat zonder gereedschap gebruikt kan worden. Er moet op het logo van BitFenix gedrukt worden en vervolgens moet het bevestigingsonderdeel naar links of rechts verplaatst worden om de apparatuur vast te zetten of los te maken. Bovendien kan er extra stabiliteit worden toegevoegd door het bevestigingsonderdeel met twee extra schroeven vast te zetten.

De bevestiging van 2,5/3,5 inch apparatuur kan ook voldaan worden zonder gebruik te maken van gereedschap. De drive bays die hier geschikt voor zijn kunnen uit de behuizing gehaald worden door de uitsteeksels naar binnen te drukken en de constructie naar je toe te halen. Apparatuur kan vervolgens in deze constructie gelegd worden waarna vervolgens de “geintegreerde” schroeven verschoven kunnen worden en in de gaten gedrukt kunnen worden. De hardware zit dan vast aan de drive bay en kan weer in de ruimte worden geschoven waardoor de drive bay aan de behuizing bevestigd wordt.



Inbouwen


Het inbouwen van hardware in de Colossus heeft geen problemen opgeleverd. Het grootste gedeelte van de installatie wijst zich vanzelf en komt dan ook overeen met de installatie van hardware in andere behuizingen. Het geheel laat zich makkelijk installeren en er werd niet tegen een probleem aangelopen. Uitstekende onderdelen in de behuizing waaraan eenieder zich zou kunnen snijden komen tijdens de installatie niet voor.