5min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Exterieur

Exterieur


De Phantom die wij hebben gereviewed is zowel extern als intern zwart gekleurd. De behuizing is echter ook in andere kleuren verkrijgbaar. NZXT biedt naast de zwarte versie ook een rood- en witgekleurde versie aan. Bij beide versies is zowel het interieur als het exterieur in dezelfde kleur. Uitzonderingen zijn de gebruikte rubbers voor het cable management, bevestiging van drive bays etc. Overigens zijn ongeacht de kleur van de behuizing alle ventilatoren uitgerust met een zwart omhulsel en witte bladen.

Een groot gedeelte van de behuizing is gemaakt van staal. Het exterieur van de behuizing voelt kwalitatief gezien degelijk aan. De voorkant en de bovenkant van de behuizing zijn echter gemaakt van plastic. Dit plastic is ook van een relatief goede kwaliteit en beschikt over een soort laklaag. Dit doet goed aan het uiterlijk, maar de krasgevoeligheid van het plastic wordt daardoor wel een stuk hoger. Tevens zijn vingerafdrukken snel zichtbaar op het materiaal. De gepolijste afwerking wordt wederom gebruikt bij het staal dat aanwezig is in de behuizing. Bovendien zijn de voorkant en bovenkant erg makkelijk te ontdoen van de behuizing, want er komt geen gereedschap om de hoek kijken. De voorkant kan aan de onderkant worden vastgepakt en vervolgens worden losgemaakt door er aan te trekken. Voor de bovenkant van de behuizing geldt hetzelfde.

Het uiterlijk van de kast spreekt mij aan. Over het algemeen doet de behuizing behoorlijk futuristisch aan en mogen we stellen dat het ontwerp behoorlijk origineel is. Niet iedereen zal wellicht gecharmeerd zijn van het uiterlijk van de Phantom, het spreekt je aan of dat doet het niet.



Zijkanten


De zijpanelen van de Phantom beschikken niet over een window. Daarvoor in de plaats zijn twee speciale plaatsen aangebracht in het linkerzijpaneel die zijn uitgerust met ventilatiegaten. Achter deze ventilatiegaten kunnen ventilatoren geplaatst worden. Rechtsonder is er plaats voor twee 120 mm ventilatoren die standaard meegeleverd worden. Bij het andere rooster is plaats voor een 200 mm of 230 mm ventilator. Deze ventilator wordt standaard niet meegeleverd door NZXT.

Het rechterzijpaneel is ook uitgerust met ventilatiegaten. Het gaat hier echter om één plaats die zich bevindt achter de 2,5/3,5 inch drive bays. Hier kunnen echter geen ventilatoren geplaatst worden.





Voorkant


De voorkant van de behuizing is uitgerust met afgeronde hoeken. Er is ook een deurtje aanwezig dat losgemaakt kan worden. Hierachter zijn namelijk de 5,25 inch drive bays aanwezig die op deze manier benaderd kunnen worden, maar daardoor niet constant zichtbaar zijn. De voorkant is daardoor strakker afgewerkt. Wanneer het deurtje los wordt gemaakt springen de 5,25 inch drive bays in het oog. Tevens zien we dan dat de afdekplaatjes van de 5,25 inch drive bays eenvoudig losgemaakt kunnen worden door de aanwezige knop naar links te schuiven en het afdekplaatje uit de behuizing te halen. Het deurtje wordt met behulp van een viertal magneten dichtgehouden waardoor het deurtje niet bij het minste of geringste opengaat.





De voorkant is ook uitgerust met een plaats waar ventilatiegaten aanwezig zijn. De 140 mm ventilator aan de voorkant, die overigens niet standaard meegeleverd wordt, kan hierdoor lucht aanzuigen. Een oplossing die mooi verwerkt is in het exterieur. Vaak zie je bij behuizingen in dit segment van de markt dat men het deurtje langer door laat lopen en waarbij de ventilator aan de voorkant aangewezen is op het aanzuigen van lucht aan de onderkant van de behuizing.





Bovenkant


De bovenkant van de NZXT Phantom is in dezelfde soort stijl vormgegeven die ook aan de voorkant aanwezig is. Rond het midden begint de plaats waar NZXT wederom ventilatiegaten heeft aangebracht. In dit onderdeel zijn tevens vier strepen voor de sier aangebracht die parallel aan elkaar lopen. Onder deze ventilatiegaten is standaard een 200 mm ventilator aanwezig met blauwe LED’s. Naast deze 200 mm ventilator kan er nog een tweede 200 mm ventilator geplaatst worden. Het is echter ook mogelijk om in deze ruimte een radiator te plaatsen uit een waterkoelingssysteem, maar dan dienen uiteraard wel de beide ventilatoren verwijderd te worden.



Verder bevinden zich aan de bovenkant nog verscheidene features. Allereerst treffen we de aan- en uitknop aan die zich aan de linkerkant bevindt. Daarboven bevindt zich de reset knop. Beide knoppen voelen solide aan en zijn makkelijk in te drukken. Boven het tweetal knoppen bevinden zich twee LED’s die de indicatoren zijn voor de status van het systeem. Hiernaast bevinden zich de HD Audio uitgangen, een eSATA-aansluiting en een USB 2.0-uitgang. Het is jammer dat er hier niet gekozen is voor een tweede USB 3.0-uitgang.



Aan de rechterkant treffen we een fancontroller aan die standaard aanwezig is. Voordeel is dat deze fancontroller op een degelijke manier verwerkt is in de behuizing en vrij uitgebreid is. Bij verscheidene behuizingen in dit segment van de markt is er namelijk vaak één knop aanwezig die de rotatiesnelheden van alle ventilatoren aanpast. Deze fancontroller kan namelijk vijf verschillende ventilatoren aansturen op verschillende plaatsen in de behuizing. Op de bovenkant is tevens aangegeven op het plastic welke schuifknop voor welke ventilator(s) geldt/gelden. Tevens is iedere schuifknop uitgerust met een LED waarmee de status aangegeven wordt.



Achterkant


Aan de achterkant van de NZXT Phantom treffen we allereerst in de linkerbovenhoek een knop aan die gebruikt wordt voor het aan- en uitzetten van de LED in de 200 mm ventilator aan de bovenkant. Hieronder treffen we logischerwijs het I/O-paneel aan. Rechts hiervan zijn ventilatiegaten aanwezig waarachter zich een 120 mm ventilator bevindt en onder deze ventilatiegaten zijn in horizontale richting twee gaten aangebracht met rubbers die gebruikt worden voor slangen uit een eventueel waterkoelingssysteem.



Vervolgens zien we onder het I/O-paneel de uitbreidingssloten waar er in totaal zeven van aanwezig zijn. Hiernaast bevinden zich opnieuw twee gaten met rubbers voor een waterkoelingssysteem. Dit keer echter in verticale richting.

Tot slot wordt bij de NZXT Phantom de voeding onderin geplaatst. De voeding is exact in het midden van de behuizing geplaatst.





Overig


De behuizing rust op vier verhoogde delen die gemaakt zijn van hard plastic. Aan de voorkant van de behuizing gaat dit om relatief lange delen die tot verder dan het midden doorlopen. Aan de achterkant betreffen het twee minder lange delen. De poten voelen over het algemeen erg degelijk aan. De poten zijn aan de onderkant tevens uitgerust met rubberen strips die zich in het midden van deze verhoogde gedeeltes bevinden. Bij de lange delen zijn het aan beide kanten drie strips en bij de kleinere delen gaat het om één strip per kant. In totaal zijn er dus acht rubberen strips aanwezig. Het is anders dan de ronde poten met cirkelvormige rubberen strips, maar NZXT heeft er absoluut goed aan gedaan. De behuizing staat enorm stabiel op verscheidene oppervlaken en er is amper beweging in te krijgen wanneer er een kracht op uitgeoefend wordt.