3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Uiterlijk + installatie

Uiterlijk


Gezien de Super Mega een variant is op de originele Megahalems verschilt deze qua uiterlijk maar weinig van het origineel. Nog heeft de koeler evenveel vinnen, al is er nu een deel van koper in plaats van aluminium. Zoals je op de foto’s goed kan zien is de Super Mega een tower-model die uit twee torens bestaat. Er zit dus een kleine spleet in het midden die de beide delen splitst.

Menigeen zou denken dat dit de koelprestaties negatief beïnvloed, maar Prolimatech heeft al eerder bewezen dat dit ontwerp een succes is.



De koeler heeft zes koperen heatpipes met een diameter van zes mm. Deze heatpipes, maar ook de heatbase van de koeler, zijn tevens vernikkeld.
Aan de zijkanten van de koeler zitten de koperen vinnen. Het zijn er 32 in totaal, vier clusters van ieders acht. Op het eerste gezicht dus niet heel veel, maar deze koperen vinnen drijven het gewicht van 790 gram op naar 945 gram.



Een koeler van dit formaat en dan van volledig koper zou de prijs aanzienlijk omhoog brengen. Maar niet alleen dat, het gewicht zou dan extreme vormen aannemen van om en nabij de twee kilogram. Dit zagen we bijvoorbeeld bij de Thermalright TRUE Copper, deze bleek uiteindelijk dan ook veel te zwaar te zijn.



De heatbase van de Super Mega is geen spiegeltje en heeft een iets gebolde afwerking.



Dit zijn kortom de veranderingen:
  • Een deel van de aluminium vinnen zijn vervangen door koperen vinnen (met bijhorend gewicht);
  • andere fanclips;
  • ondersteuning voor 140 mm ventilatoren;
  • ander bevestigingssysteem met universele backplate;


Installatie


Ook al is de Super Mega haast identiek aan de originele Megahalems, het bevestigingssysteem heeft wel een metamorfose ondergaan. Hierbij is de balk die dwars over de heatbase gaat verandert. Deze heeft nu inkepingen voor de schroeven gekregen. Ook de schroeven (met springveren) zijn nu kleiner van stuk. Standaard zijn deze schroeven grijs van kleur, maar Prolimatech levert ook twee zwarte schroeven met springveren bij de Super Mega. Deze zouden een grote kracht op de processorkoeler zetten wat vervolgens weer resulteert in lagere temperaturen.



Er staat in kleine lettertjes bij dat deze schroeven de certificering van Intel te buiten gaan, te weten 70 pond. Het te strak aandraaien van deze schroeven zou er dan dus ook voor kunnen zorgen dat je je processor en/of het moederbord beschadigt.

Ook de clips voor de ventilatoren zijn nu van een ander soort. Deze zijn nu een stuk compacter en de bevestiging is nu bij het midden van de ventilator in plaats van in de hoeken. Prolimatech heeft voor deze clips gekozen zodat het niet twee verschillende soorten hoefde te ontwikkelen voor de 120 en 140 mm ventilatoren, de bijgeleverde clips kunnen voor beide formaten gebruikt worden.



Het aanbrengen van de ventilator gaat erg goed met deze nieuwe clips. Deze zijn ook makkelijker te gebruiken in een situatie waarbij er maar weinig ruimte voorhanden is. Normaal moet een 120 mm ventilator precies tussen twee inkepingen invallen. Bij de Super Mega ging dat wat stroever en moest er wat meer kracht worden gezet.



Het uiteindelijke testen is gebeurt op een AM3-platform waarbij er gebruikt werd gemaakt van de apart verkrijgbaar AMD-mounting-kit (ARM-01). Deze installatie gaat grotendeels hetzelfde, alleen wordt er dan een andere backplate gebruikt en hebben de balken een andere lengte.



De Super Mega is qua formaat identiek aan de Megahalems. De zelfde compabiliteits-problemen doen zich dan ook voor. Bij de gebruikte Asus Crosshair IV Formula zijn er geen problemen met de koellichamen van de mosfets en de northbridge. Wel is het zo dat de ventilator over het geheugen heen steekt. Je moet dus eerst het geheugen installeren voordat je de ventilator aanbrengt.

Werkgeheugen met grote/hoge koellichamen, zoals bijvoorbeeld OCZ Reapers, zullen niet passen in combinatie met de Asus C4F en de Super Mega. Mocht je deze koeler dus willen aanschaffen of zijn voorganger let hier dan goed op!