2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Prestaties

Wij gebruikte een zes core AMD systeem om de koeler eens flink te testen. Hieronder de specificaties.
Testsysteem
Processor AMD Phenom II X6 1055T
Behuizing Coolermaster Testbench
CPU koeler Prolimatech Super Mega (en de rest)
Videokaart PNY 9600GT OC XLR8
Geheugen 4 * 2GB Kingston DDR3
Moederbord Asus Crosshair IV Formula


Er is gekozen voor een high-end AMD-platform dat bestaat uit de hexacore 1055T en het Asus Crosshair IV Formula moederbord.
Om de onderlinge verschillen tussen de koelers duidelijker te maken hebben we de hexacore processor ook nog eens overgeklokt naar 4 GHz. Hierdoor verbruikt de processor aanzienlijk meer energie en dus stoot hij ook meer warmte af.

Idle-temperaturen werden bereikt door de computer voor 15 minuten te laten staan op de Windows 7 desktop, hier werd het gemiddelde genomen. Load-temperaturen kwamen tot stand door Prime95 te gebruiken en deze circa 15 minuten de Small FFT-test te laten uitvoeren. De temperatuur hiervan is het maximum.

Aangezien de koeler niet met een ventilator wordt geleverd is er gekozen voor de Scythe DFS122512L-PWM, een 120 mm ventilator die tevens over de PWM-functie beschikt.



Resultaten:




Zoals je ziet presteert de Super Mega erg degelijk, enkele graden (doorgaans één) beter dan de originele Megahalems.


Indien de temperatuur op 0 graden staat, betekent dit dat de koeler de processor niet koel genoeg kon houden en het systeem zichelf uitschakelde.


Vooral bij een overgeklokte multi-core processor merk je een groot verschil tussen de geteste koelers. Zo liep het verschil op tot ongeveer tien graden tussen een goedkopere Xigmatek en de Super Mega.
Goedkopere koelers zoals de Xigmatek Loki en de kleinere Samuel-17 wisten de processor niet eens koel genoeg te houden waardoor het systeem zichzelf uitschakelde.



Geluidsproductie


De Super Mega is een koeler die je moet uit rusten met een ventilator met een hoge RPM. Prolimatech zegt dat er minimaal een 1600 RPM variant gekozen moet worden. Helaas hebben we op het moment geen decibel-meter voorhanden, vandaar dat het op ‘gevoel’ moet.

In deze testen werd de Super Mega uitgerust met een zogenaamde PWM-ventilator. Deze gaat harder draaien naarmate de processor warmer wordt. Deze ventilator was afkomstig van de Xigmatek Aegir. Bij de standaard waardes van 2,8GHz draaide deze variant op zo’n 1100 tot 1300 RPM. In deze toestand is de koeler erg stil.



Op 4GHz kwam er echter veel meer warmte vrij. De ventilator ging toen geleidelijk naar de 2000 RPM waarbij de koeler hoorbaar aanwezig was. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de testen in een open omgeving zijn gedaan (een testbench). Het scheelt al erg wanneer de koeler in een behuizing zit en lawaai wordt geïsoleerd door de behuizing.

De Super Mega kan dus ook uitgerust worden met twee ventilatoren. In deze test hebben we dit niet gedaan.