2min

Tags in dit artikel

, ,

I/O-panel en Layout

Deze pagina is bedoeld om een uitgebreid beeld te krijgen van het I/O-panel en de layout van het moederbord, beginnende met het I/O-panel van de P67 Pro3.

Backpanel

Het I/O-paneeltje van dit meoderbord is van links naar rechts voorzien van twee PS/2-poorten, een Clear CMOS-knop, een COAX en optische SPDIF-poort, vier USB 2.0-poorten, een eSata-poort, twee USB 2.0-poorten, een LAN-poort en nog eens twee USB 2.0-poorten. Als laatste is er nog een derde vorm van audio-voorziening, namelijk zes jack-plugs voor een 7.1 geluidsset.



Layout

Het ASRock P67 Pro3-moederbord oogt na een grondige inspectie vrij kaal, zoals ook het geval is met de andere P67-moederborden die we kregen om te testen in combinatie met de Sandy Bridge-processoren. Op het donkergrijze PCB vinden we veel open ruimtes terug, waar normaal gezien overal kleine chips en condensatoren zouden zitten.

Het moederbord is dus gebouwd op een donkergrijs PCB, daarnaast zien we voornamelijk de kleuren wit, lichtgrijs en blauw terugkomen op het bord. Het is geen juweeltje qua ontwerp, maar het ontwerp is wel duidelijk.



Opvallend is dat er rond de socket voor de processor niet vier gaten zitten. Er zitten maar liefst acht gaten om de socket, waardoor er naast koelers voor de LGA1155-socket ook processorkoelers voor de LGA775-socket op het bord passen. Een slimme zet van ASRock, iets waar de fabrikanten van de andere borden die we ontvingen nog niet aan gedacht hebben.

Het moederbord is ontzien van ventilatoren, we zien slechts passieve blokjes op de plaatsen waar het nodig is, dus rondom de socket waar de condensatoren zitten en natuurlijk is ook de Northbridge niet vergeten. Op een recent AsRock X58 bord maakte zij nog wel de fout om er een ventilator op te plaatsen, kennelijk heeft AsRock daar nu toch van geleerd.



Assemblage

De assemblage van het testsysteem leverde geen problemen op. De koeler die we van Intel ontvingen past prima op het moederbord, maar ik kan me voorstellen dat er grotere koelers zijn die dankzij de flinke koelblokken op de condensatoren rondom de socket niet goed of zelfs niet zouden passen.