Al onze Insights

Insight: Analytics & AI

In deze Insight bespreken we de belangrijkste zaken rondom Analytics & AI. Een onderwerp dat bij veel organisaties hoog op de agenda staat. Dit komt doordat je met Analytics & AI waarde uit data kan halen. En je hebt vast wel eens gehoord dat data het nieuwe goud is. Bedrijven die kiezen data-driven te worden, kunnen mogelijk snel betere besluiten nemen. Ze kunnen beter op kansen en bedreigingen inspelen, door de geïnformeerde besluiten. Moderne analytics De analytics-technologieën zijn afgelopen jaren ook beter geworden. Denk aan business intelligence-tools, die op een steeds eenvoudigere manier analyses aan gebruikers kunnen presenteren. Maar ook data warehouses, data management, ELT, data integratie en data lakes hebben zich volop ontwikkeld. Veel leveranciers kunnen je helpen bij het realiseren van goede analytics. Bekende bedrijven zijn Databricks, Power BI, Qlik, SAS, Snowflake en Tableau. De technologieën van deze vendoren en andere komen aan bod.

Lees onze Insights overAnalytics & AI

Insight: Backup & Recovery

In deze Insight bespreken we de belangrijkste zaken rondom Backup & Recovery. Veel bedrijven kiezen daar moderne technieken voor, om kopieën van data te maken en op te slaan. Het levert extra bescherming op die vaak essentieel is voor de bedrijfsvoering. Met een goede Backup & Recovery-strategie zorg je ervoor dat data altijd beschikbaar is. Zelfs als er problemen optreden die normaliter gegevens onbereikbaar maken. Denk hierbij aan een onverwachte IT-outage of het per ongeluk verwijderen van data door werknemers. Ook op malafide praktijken biedt het een antwoord.

Ransomware

Met name die verdediging tegen malafide handelingen zorgt ervoor dat backups populairder worden. Ransomware is tegenwoordig een van de grootste kopzorgen van bedrijven. Een succesvolle aanval versleutelt data en maakt die data onbereikbaar. Backups kunnen ervoor zorgen dat data wel beschikbaar blijft en ransomware minder succesvol is. Uiteindelijk zijn er verschillende IT-leveranciers die kunnen helpen bij Backup & Recovery. Populaire oplossingen van Veeam, Rubrik, Cohesity, Commvault en Dell Technologies komen aan bod.

Lees onze Insights overBackup & Recovery

Insight: Cloud

In deze insight bespreken we de belangrijkste zaken rondom cloud computing. De meeste organisaties hebben inmiddels een coud-strategie ontwikkeld om onder meer de infrastructuur en DevOps-processen te verbeteren. Met een goede cloud-strategie geniet je bedrijf van voordelen als schaalbaarheid, flexibiliteit, productiviteit, agility en eenvoud. Om de cloud-strategie van je bedrijf optimaal vorm te geven, wordt vaak aangeraden voor een hybrid cloud- of multicloud-model te kiezen. Voor je bedrijf kan het voordelig zijn om meerdere public cloud-diensten te combineren, aangevuld met on premises- en/of private cloud-diensten. Alles naar een public cloud-aanbieder brengen lijkt niet meer wenselijk.

Strijd

Verschillende leveranciers richten zich op de markt voor cloud computing. Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform worden als de grote drie gezien, maar ook Oracle Cloud, IBM Cloud en Alibaba Cloud zijn grote spelers. Natuurlijk is er overlap tussen de platforms. Elke partij benadert de cloud echter op zijn eigen manier en het is dan ook goed om de verschillen te kennen.

Lees onze Insights overCloud

Insight: Cloud ERP

Voor veel organisaties is Enterprise Resource Planning (ERP) het belangrijkste bedrijfssysteem, omdat ze kritieke bedrijfsprocessen erin draaien. Zonder deze softwareoplossing komt de bedrijfsvoering stil te liggen. Daarom besteden we in een aparte insight aandacht aan ERP. Verschillende bedrijven gebruiken nog altijd een verouderd ERP-systeem. Dat heeft ermee te maken dat ze ooit voor een pakket kozen dat op maat gemaakt is voor hun bedrijfsvoering. Het bedrijf hanteerde bepaalde processen, waar de ERP-installatie op aangepast werd. Dit systeem bleef jarenlang in gebruik.

In de cloud

Deze verouderde systemen passen echter niet meer bij moderne bedrijfsvoering die organisaties nastreven. Daarom hebben verschillende softwareleveranciers nieuwe versies van hun oplossing geïntroduceerd. De systemen gebruiken best practices voor sectoren. Een softwarepakket wordt daarbij veel minder aangepast. In plaats daarvan passen bedrijven zich meer aan aan de standaarden voor hun sector. Door cloud ERP kunnen bedrijven bijvoorbeeld eenvoudiger updates van de software gebruiken. Ook nemen de prestaties toe, volgen ze een subscriptiemodel en zijn resources eenvoudiger toe te voegen om groei te faciliteren. De cloud heeft de toekomst, ook voor ERP. Uiteindelijk zijn er verschillende grote softwareleveranciers die een rol spelen in de wereld van ERP. We behandelen onder meer Oracle, SAP, Microsoft, IFS, NetSuite en Infor.

Lees onze Insights overCloud ERP

Insight: IT in Retail

In deze insight zoomen we in op hoe de retail IT inzet. Deze sector heeft in rap tempo technologie geïmplementeerd in fysieke winkels. Ook heeft de retail werk gemaakt van het opzetten, onderhouden en optimaliseren van webwinkels. Veel bedrijven actief in deze sector kunnen simpelweg niet meer zonder IT.

Fysiek en digitaal

Voor het draaiend houden van een fysieke winkel is veel hardware en software nodig. Logische basisonderdelen zijn een netwerk en de implementatie van securitytools, maar je kunt de efficiëntie bijvoorbeeld ook verhogen met handscanners, slimme camera's en zelfscankassa's. Ook software kan erg handig zijn voor de retail. Denk aan productregistratiesystemen, boekhoudpakketten of voor een groot retailmerk een uitgebreid ERP-pakket. Winkelketens zijn in toenemende mate ook afhankelijk van online dienstverlening. Consumenten willen digitaal goederen en diensten kunnen aanschaffen. Voor sommige, vaak wat nieuwere, retailmerken geldt zelfs dat ze uitsluitend online nog zaken doen. In het opzetten van zo'n website en digitale omgeving gaat veel werk zitten. Een website bouwen volgens de MACH-architectuur en een chatbot maken die op het merendeel van de klantvragen antwoord heeft, zijn enkele onderdelen van goede e-commerceomgevingen. Een interessante nieuwe ontwikkeling voor winkelketens is spatial computing. Hierdoor kunnen klanten die online shoppen bijvoorbeeld met augmented reality kijken of een nieuw product in hun interieur zal passen. Deze special van Techzine behandelt daarom verschillende aspecten van IT in retail. Wat kunnen IT-leveranciers die een significante rol spelen in de retailsector betekenen? Onder andere Salesforce, Freshworks, Zebra Technologies, Manhattan Associates en commercetools komen voorbij.

Lees onze Insights overIT in Retail

Insight: Kubernetes

Kubernetes en containers zijn technologieën waar je als bedrijf een moderne applicatiearchitectuur mee realiseert. Bij deze architectuur wordt software opgesplitst in kleinere delen. De delen hebben allemaal een primaire taak, waar ze heel goed in zijn. Ze worden ondergebracht in de containers. Voor het uitvoeren van de containers is een container orchestration platform nodig. Kubernetes is hierin uitgegroeid tot de standaard. Met dat platform kunnen organisaties containers beheren.

Voordelen containers

Containers en Kubernetes kunnen veel voordelen opleveren voor bedrijven. Zo hoeft er minder tijd aan het opsporen van fouten te worden besteed. Men kan ervan uitgaan dat een container zich in de testomgeving en in productie hetzelfde gedraagt. Ook zijn functies en services los ven elkaar door te ontwikkelen. Hiervoor vervang je een container door een container met de nieuwe versie. Het verhoogt de productiviteit. Inmiddels zijn veel IT-leveranciers in Kubernetes gestapt, om er met hun eigen achtergrond invulling aan te geven. Bekende voorbeelden zijn Red Hat OpenShift en VMware Tanzu. In deze insight gaan we in op welke opties er zijn en waar je op moet letten.

Lees onze Insights overKubernetes

Insight: Low-Code

In deze insight bespreken we de belangrijkste zaken rondom low-code. Deze technologie wordt steeds populairder binnen organisaties, vanwege het feit dat op een relatief eenvoudige manier software ontwikkeld kan worden. Met low-code krijgen gebruikers bouwblokken en drag-and-dropmechanismes in handen om apps te maken. Niet iedereen zal bekend zijn met low-code. Daarom besteden we in een van onze artikelen aandacht aan de vragen wat het is en waar je precies rekening mee moet houden. Er zijn in principe verschillende soorten low-code waar je gebruik van kunt maken: een puur low-codeplatform waarop je complete applicaties bouwt die zelfstandig opereren en een low-codeoplossing van een IT-leverancier die het erbij doet om met name het platform uit te breiden.

Low-code development versus low-code platform

Verschillende spelers op de markt werken aan een dergelijke puur low-codeplatform. Mendix en OutSystems zijn daar voorbeelden van. Aan de andere kant heb je de SaaS-leveranciers als Salesforce, Oracle, SAP, ServiceNow en Microsoft, die ook uitgebreide mogelijkheden bieden. We zetten uiteen wat deze verschillende leveranciers doen en wat ze uniek maakt. Er zijn ook steeds meer geluiden over de combinatie van low-code met andere technologieën, zoals met integratieplatformen, business process management en robotic process automation. Het gezamenlijk gebruiken van dergelijke technologieën wordt ook wel hyperautomation genoemd.

Lees onze Insights overLow-Code

Insight: Privacy, Governance en Compliance

In deze insight bespreken we de belangrijkste zaken rondom privacy, governance en compliance. Onderwerpen die altijd in ontwikkeling zijn, want er komen voortdurend nieuwe wetten en regels bij. Het beleid van een bedrijf moet overeenkomen met de nieuwste reguleringen. Steeds meer bedrijven zien ook in dat privacy, governance en compliance prioriteit moeten hebben binnen de IT-strategie. Het geeft rust als de privacy-strategie goed is ingericht. Werknemers, klanten en relaties kunnen met vertrouwen data gebruiken.

Voorkomen

Bij onvoldoende aandacht voor privacy vergroot je de kans op een datalek. Na een datalek kunnen bedrijfsactiviteiten stil komen te liggen, een boete worden opgelegd en reputatieschade optreden. Daarmee is het onwenselijk om in 2022 privacy, governance en compliance nog als kostenpost te zien. We spreken in deze insight onder meer met een Data Privacy Officer over de valkuilen van data privacy en wat je kan doen. Ook belichten we oplossingen die je kan gebruiken voor de inrichting van je strategie.

Lees onze Insights overPrivacy, Governance en Compliance

Insight: Security

In deze Insight bespreken we de belangrijkste zaken rondom security. Een onderwerp dat hoog op de agenda van iedere organisatie hoort te staan, want het aantal malwareaanvallen en datalekken bevindt zich vandaag de dag op een recordhoogte. Wat kan jouw organisatie allemaal doen om veiliger te worden en de risico's te beperken?

Ransomware

Een van de aanvalssoorten waar veel bedrijven vrees voor hebben is ransomware. In veel lijstjes wordt deze vorm van kwaadaardige software immers als meest voorkomend aangemerkt. Ook ondervinden organisaties wanneer ze slachtoffer zijn veel last van de gevolgen.

Beveiligen van het bedrijfsnetwerk tot aan de cloud en de thuiswerkplekken

Een ander onderwerp waar goed over nagedacht moet worden is het beveiligen van het netwerk. Niet enkel het bedrijfsnetwerk, maar ook de cloud en de thuiswerkplek. Tijdens de coronaperiode is de thuiswerkplek voor cybercriminelen een populaire toegangspoort tot het bedrijfsnetwerk geworden. Veel te nemen stappen voor thuiswerkplekken zijn echter anders dan bij het traditionele bedrijfsnetwerk. Wat verder opvalt is dat de security-industrie fundamenteel stuk is. Daarmee bedoelen we dat veel investeringen niet opleveren wat verwacht of gehoopt werd. Het kan en moet echter wel beter. Verder bespreken we nog veel meer belangrijke zaken, zoals API security en SASE.

Lees onze Insights overSecurity

Insight: Work, meet & collaborate

In deze Insight bespreken we de belangrijkste zaken rondom work, meet and collaborate. De manier waarop wat dat doen is in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd, onder invloed van de lockdowns tijdens de coronapandemie. Een deel van die veranderingen zal ook blijvend zijn, zo verwachten meerdere markt-experts. Veel organisaties zijn nog steeds zoekende als het gaat om het inrichten van de werkplek. Menig bedrijf kiest ervoor hybride werken als uitgangspunt te nemen. Met andere woorden, een bedrijfsomgeving wordt zo ingericht dat een werknemer overal kan werken. Op kantoor, maar ook thuis of onderweg.

Rol technologie

Voor deze manier van werken zijn ondersteunende technologieën cruciaal. Een vergaderzaal dient er bijvoorbeeld rekening mee te houden dat niet ieder teamlid fysiek om de tafel komt te zitten. Om medewerkers ook virtueel aan te laten schuiven zijn videconferencing-systemen nodig. Daarnaast zijn allerlei andere technologieën interessant, zoals laptops, webcams, security en networking. Dit en meer in deze speciale Insight.

Lees onze Insights overWork, meet & collaborate