Nederlands bedrijf heeft Spotify aangeklaagd

De inmiddels steeds bekender wordende muziekstreamingdienst Spotify is aangeklaagd door een Nederlands bedrijf wegens patentschending. Het bedrijf zou 5 Amerikaanse patenten bezit die te maken hebben met peer-to-peer technologie waar Spotify inbreuk op maakt.

Het bedrijf in kwestie, Nonend Inventions, stelt doordat Spotify gebruik maakt van peer-to-peer technieken om de muziek naar gebruikers te streamen het inbreuk maakt op verschillende patenten van het bedrijf. In totaal bezit Nonend Inventions zo’n 40 patenten.

Spotify streamt volgens Nonend Inventions maar 8,8 procent van de muziek vanaf eigen servers naar gebruikers. De p2p-technologie waar Spotify gebruik van maakt zou in totaal 35,8 procent van de streaming voor zijn rekening nemen.

Het overige deel is niet vermeld in de documenten dus of Spotify hiervoor nog een derde partij gebruikt of dat het hierbij gaat om lokale downloads of radiostations is onbekend.

Wat veel Spotify-gebruikers waarschijnlijk nog niet wisten is dat zij dus meehelpen met de verspreiding van de muziek. Spotify gebruikt de verbindingen en computers van zijn abonnees om de muziek weer te streamen naar andere abonnees. Dat is wat de p2p-technologie inhoudt.

Nonend Inventions is waarschijnlijk uit op een licentie regeling met Spotify waarbij zij betaald krijgen voor het gebruik van de p2p-technolgie. In de documenten valt ook te lezen dat Spotify geen weet had van mogelijke patentschendingen toen de aanklacht werd ingediend.

Bron:Techcrunch