Risico management is van cruciaal belang voor het succes van een organisatie in zijn geheel. Het moet dan ook op holistische wijze worden aangepakt in een bedrijf. Toch hebben de meeste programma’s rondom risicomanagement een top-down benadering. Een manier die zich ook richt op eerstelijnsmedewerkers stelt de leden van uw team in staat om best practices te begrijpen en daarop in te spelen. Als organisatie pak je risicomanagement dan met een bottom-up benadering aan.

Als het programma voor risicomanagement binnen de organisatie de eerstelijnsmedewerkers centraal stelt, verbetert dit ook de algehele security posture op alle niveaus. Het zorgt er daarnaast voor dat medewerkers op al die niveaus de processen van de organisatie begrijpen.

De nadruk op eerstelijnsmedewerkers in een programma voor risicomanagement heeft ten minste de onderstaande drie voordelen voor de processen rondom risicomanagement binnen de organisatie:

1.     Begrijpen wat risico’s zijn

Om een programma voor risicomanagement voor eerstelijnsmedewerkers bruikbaar te maken, is het allereerst van belang dat die medewerkers begrijpen wat risico’s zijn, hoe ze hiermee om moeten gaan en wat ze eraan moeten doen. Het meten en beheren van risico mag dan een zeer technische aangelegenheid zijn, waar je als organisatie getrainde professionals voor inzet, toch is elk niveau van een organisatie verantwoordelijk voor risicomanagement. Die niveaus moeten dus ook een zekere mate van begrip hebben van de risico’s. Leidinggevenden die zich bezighouden met risico en compliance en een programma opzetten dat is gericht op eerstelijnsmedewerkers, moeten de subjectieve eigenschappen van risico aangeven. Dit doen ze door:

  • Risico’s duidelijk en beknopt te benoemen en hetzelfde te doen met de impact op de line of business.
  • Risico’s in real time te beoordelen in duidelijke taal die de business begrijpt.
  • Het accuraat rapporteren en duiden van de zakelijke context van risico’s aan leiding van de organisatie.

2.     Maak risico-owners van medewerkers

Een programma voor risicomanagement gericht op eerstelijnsmedewerkers kan niet zonder zichtbaarheid voor de risico owners. Dit, gekoppeld aan een sterk begrip van risico’s in de organisatie, stelt alle medewerkers in staat om risico owner te worden. Dit betekent ook dat initiatieven rondom risico en compliance duidelijk moeten worden aangegeven en begrepen in de hele line of business. Daarnaast moeten werknemers regelmatig de mogelijkheid hebben om de status van risico’s bij te werken of te bekijken.

Gebruik je een oplossing die is gericht op de eerstelijnsmedewerkers, dan kun je de toegang tot informatie en workflows centraliseren en vereenvoudigen. Dit maakt het mogelijk om gerichte inzichten te delen met belangrijke updates voor de line of business, om zo op de hoogte te blijven van de risico’s en een owner te worden van risico’s binnen de verschillende processen, assets en de relaties die zij dagelijks beheren.

3.     Onderneem actie op risico’s

Naast begrip voor risico’s en daadwerkelijk risico owner worden, is er nog een derde onderdeel van een programma voor risicomanagement gericht op eerstelijnsmedewerkers dat we hier willen noemen. Een dergelijk programma stelt alle medewerkers binnen de organisatie namelijk in staat om actie te ondernemen wanneer risico’s worden gesignaleerd. Dit betekent ook dat medewerkers op de hoogte moeten zijn van manieren om actie te kunnen ondernemen. Deze manieren moeten verder ook bijgehouden worden richting de toekomst. Met een oplossing gericht op eerstelijnsmedewerkers is het mogelijk om risicomanagement te integreren en in dagelijkse activiteiten in te bouwen. Het is tevens mogelijk om updates aan het programma automatisch bij te houden. Zo kun je de voortgang visualiseren gedurende de gehele lifecycle van de risico’s.

Start vandaag nog en krijg meer informatie over OneTrust GRC’s mogelijkheden en hoe organisaties kunnen profiteren van een programma voor risicomanagement gericht op eerstelijnsmedewerkers. Vraag hier en demo aan.

Leer meer over risicomanagement:

Op donderdag 10 februari presenteert Anton Merk, GRC Director Solutions Engineer bij OneTrust, een webinar over risicomanagement en randsomeware. Neem gratis deel of bekijk de video recording hier terug (klik op onderstaand plaatje):

Lees meer