2min

Tags in dit artikel

, , ,

San Jose Mercury News meldt dat Microsoft deze week een eigen online muziekwinkel samen met een nieuwe versie van de Windows Media speler (versie 10) lanceert. In de Verenigde Staten is deze winkel voorlopig alleen beschikbaar en het wordt ook een onderdeel van Portal MSN.

Dat Microsoft aan een dergelijke online winkel werkte was al een beetje bekend door eerder naar buiten komende berichten. De muziekwinkel zal een geïntegreerd onderdeel van MSN, het webportaal van het softwarebedrijf worden. Deze diensten worden voorlopig alleen in de VS aangeboden meldt San Jose Mercury News. De Nederlandse MSN houdt vast aan zijn eigen online muziekwinkel.

Bij Apple’s iTunes Music Store kun je voor 99 cent digitale nummers kopen. Microsoft zou samenwerking hebben gezocht met de Amerikaanse winkelketen Best Buy om digitale nummers voor maar 89 cent te verkopen. Dit is 10 cent goedkoper. Zo luidde eerdere berichten.

Het belangrijkste verschil met Microsoft en Apple’s iTunes is dat Microsoft de gebruikers niet wil beperken tot zijn eigen winkel. In de rechterbovenhoek van de speler is het mogelijk uit diverse ‘online entertainwinkels’ te kiezen voor de gebruiker. Dit heeft Napster & MusicNow ook. Per land zal worden onderhandeld met potentiële partners over een ‘plek’ in de speler, dat is de verwachting. Hiervan is een betaversie al enkele weken beschikbaar.

Met 60 verschillende digitale muziekspelers zou de muziekwinkel te gebruiker zijn, behalve met Apple’s iPod. Die gebruikt een eigen codering namelijk Advanced Audio Coding, dit is niet het door Microsoft ontwikkelde Windows Media Audio, wat onder meer wel door Napster en muziekleverancier OD2 wordt ondersteund.

130 miljoen bezoekers verwacht Microsoft dat de muziekwinkel zal trekken wanneer de gebruikers worden aangespoord om hun mediaspeler te vernieuwen. De domeinnaam MSNMusic.com blijkt al geclaimd door een Koreaans bedrijf jaren geleden, het is dus niet duidelijk of de site via een eigen adres van Microsoft benaderd kan worden.

350 miljoen gebruikers is het aantal dat de MSN wereldwijd telt, maar de muziekwinkel zal in veel landen voorlopig nog niet beschikbaar zijn. Uittesten is wat Microsoft graag eerst zou willen doen. MSN Nederland doet in elk geval niet mee. De downloaddienst die Noordzee FM heeft opgezet zal MSN Nederland een verbeterde versie van uitbrengen.

De prijzen van digitale nummers zal flink onder druk gezet worden met de komst van de muziekwinkel van Microsoft. Rivaal Real heeft onlangs de prijs van een legaal te downloaden nummer gehalveerd tot 49 dollarcent.