Het eerste computervirus voor een Mac Os X is ontdekt, zo maakte Sophos gisteren bekend.

De trojan, genaamd OSX/Leap-A verspreid zich via de contactpersonenlijst van het chatprogramma iChat als een document onder de naam latestpics.tgz.
Als het slachtoffer deze file opent, vermomt het zich als een jpeg-file, zodat mensen gaan denken dat het een onschuldig bestandje is.

Graham Cluley, woordvoerder van Sophos laat weten dat de reden voor de aanval de stijgende populariteit van Mac-computers zou kunnen zijn. "Veel Mac-gebruikers leven in de waan dat hun computers niet besmet kunnen raken met virussen. Leap-A laat dan ook zien dat er ook bedreigingen zijn voor Apple-computers".

Cluley raad de Mac-gebruikers aan om allereerst zo snel mogelijk een recente versie van een anti-virussoftware te installeren en vervolgens zeer voorzichtig om te gaan met dubieuze bestanden. Net zo voorzichtig als mensen met Windows moeten zijn…
Echter voegt hij er zelf aan toe dat er een pak minder anti-virusproducten voor Mac zijn dan voor Windows.

Eerdere Mac-besturingssystemen konden wel al kennis maken met virussen, maar tot nu toe waren het vooral Windows-computers waar de aandacht van virusschrijvers naartoe ging.
Leap-A is vermoeddelijk een poging om te bewijzen dat ook Apple-computers besmet kunnen raken.