Wetenschappers hebben een nieuw project gestart. Het project zorgt ervoor dat e-mail toch aankomt, zelfs wanneer men het e-mailadres niet kent. Deze ‘slimme’ e-mailmethode kan vooral in zakelijke omgevingen erg handig zijn.

De Amerikaan Michael Genesereth van de Amerikaanse Stanford-universiteit heeft de leiding over het project. Hij werkt samen met mensen uit Oostenrijk en Ierland. Door middel van de semantische e-mailtechnologie is het mogelijk dat het systeem, aan de hand van de inhoud van het bericht, automatisch een juiste ontvanger eraan koppelt.

In eerste instantie lijkt het systeem alleen nog waardevol voor het bedrijfsleven. Aan de hand van de inhoud van het mailtje wordt de e-mail doorgestuurd naar de juiste afdeling of persoon. Wanneer de informatie op het internet, over personen, betrouwbaar is kan het systeem ook wijder ingezet worden.

De eerste testfase is inmiddels begonnen en wordt nu getest door zesduizend man. Daarna begint de tweede testfase, die over de gehele universiteit ingezet zal worden.