HPE heeft zijn Ezmeral-portfolio uitgebreid met nieuwe analytics-functionaliteit. Hiervoor neemt de techgigant de open-sourcespecialist Ampool over. De verkregen technologie richt zich vooral op SQL analytics.

HPE krijgt met de overname van Ampool, waarvan de financiële details niet bekend zijn gemaakt, een open-sourceplatform in handen dat queries voor business intelligence scenario’s moet versnellen. Dit platform biedt klanten uiteindelijk een cloud-native SQL analytics engine.

Technologie Ampool

De technologie van Ampool omvat eigenlijk een scalable data federation layer en een multi-tiered acceleration engine. Hiervoor gebruikt de technologie in-memory caching om prestaties te versnellen. De technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de performance binnen de AWS Elastic MapReduce big dataprocessingdienst met een factor 40 te versnellen. Queries in Tableau van Salesforce worden maar liefst met een factor 100 versneld.

Daarnaast ondersteunt de Active Data Store van Ampool, die op de Apache Geode gedistribueerde in-memory database is gebaseerd, stream ingestion, batch processing, transacties en interactieve/ad-hoc queries vanuit een enkele memory-centric store-omgeving. Verder draagt Ampool bij aan diverse andere open-sourceprojecten, waaronder Apache Geode, Presto/Trino, Apache Spark en Apache Ranger.

Integratie in HPE Ezmeral

HPE brengt de technologie van Ampool onder in zijn HPE Ezmeral-portfolio van (container)software-oplossingen voor het draaien, verbeteren en beheren van data, applicaties en infrastructuur voor edge-omgevingen tot aan (multi)cloudomgevingen. De verkregen technologie moet vooral onderdeel worden van de HPE Ezmeral edge-to-cloud analytics runtime voor interactieve SQL workloads.

Hierbij moeten vooral de SQL runtimes worden verbeterd voor het open-source gedistribueerde analyticsplatform Presto. Misschien ook voor Apache Spark. De nu verkregen technologie van Ampool moet daarnaast ook meer functionaliteit aan andere niet-gespecifieerde softwareoplossingen toevoegen.